Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 06. 04. 2008 17:12

erumoice
Zelenáč
Reputace:   

Symbolické myšlení - kombinatorika

Ahoj, řeším úlohy na VŚ a narazila jsem na typy příkladů, se kterými si nevím rady. Tuším, že se budou počítat přes kombinatoriku, ale nevím jak. Uvádím 2 příklady, u obou je zadání stejné:
Děti na táboře používaly při bojové hře následující kódování číslic:
1= ., 2= .., 3= ..., 4= ...., 5= ....., 6= -, 7= --, 8= ---, 9= ----, 0= -----
Jednotlivé číslice se v kódovaném čísle oddělovaly svislými čarami (podobně jako v morseovce), ale z tohoto čísla je někdo všechny smazal. Víme jen, že toho číslo mělo 6 cifer; kolik takových čísel může zápis reprezentovat?

Kódované číslo: ---..--.
(výsledek by měl vyjít 6)

Kódované číslo: --..--..
(výsledek by měl vyjít 8)

Doufám, že mi tu někdo poradí, jak postupovat.

#2 06. 04. 2008 20:28

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Re: Symbolické myšlení - kombinatorika

K tomu druhému:

já jsem uvažoval tak, že jestliže je číslic 6, pak vždy právě 2 dvojice stejných znaků za sebou představují jednu číslici a zbývající 2 dvojice představují každá 2 stejné číslice za sebou. Tudíž je takových čísel tolik, kolik je možných způsobů výběru dvou dvojic z celkových čtyř - a těch je právě ${4 \choose 2} = 6$, což ale nesouhlasí s vaším výsledkem… Tak nevím…

Zkontrolujte to prosím někdo.

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#3 06. 04. 2008 21:55

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Symbolické myšlení - kombinatorika

↑ Olin:

Zdravim :-) z kombinatoriky tam je mozna kousek, mozna ani to ne - nejdriv je potreba probrat, ktera cifra vubec do zapisu nepatri - treba ta jednicka :

Kódované číslo: ---..--.
(výsledek by měl vyjít 6)   - nepouzijeme 3, 4, 5, 9, 0 (jasne, proc?) - ten zbytek - zkus se podivat, jestli staci "pokus - omyl" nebo opravdu kombinatorika (symbolicke mysleni je spise o tom, jak pouziji to, co vidim)

Zápatí