Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, řeším úlohy na VŚ a narazila jsem na typy příkladů, se kterými si nevím rady. Tuším, že se budou počítat přes kombinatoriku, ale nevím jak. Uvádím 2 příklady, u obou je zadání stejné:
Děti na táboře používaly při bojové hře následující kódování číslic:
1= ., 2= .., 3= ..., 4= ...., 5= ....., 6= -, 7= --, 8= ---, 9= ----, 0= -----
Jednotlivé číslice se v kódovaném čísle oddělovaly svislými čarami (podobně jako v morseovce), ale z tohoto čísla je někdo všechny smazal. Víme jen, že toho číslo mělo 6 cifer; kolik takových čísel může zápis reprezentovat?
Kódované číslo: ---..--.
(výsledek by měl vyjít 6)
Kódované číslo: --..--..
(výsledek by měl vyjít 8)
Doufám, že mi tu někdo poradí, jak postupovat.
K tomu druhému:
já jsem uvažoval tak, že jestliže je číslic 6, pak vždy právě 2 dvojice stejných znaků za sebou představují jednu číslici a zbývající 2 dvojice představují každá 2 stejné číslice za sebou. Tudíž je takových čísel tolik, kolik je možných způsobů výběru dvou dvojic z celkových čtyř - a těch je právě
, což ale nesouhlasí s vaším výsledkem… Tak nevím…
Zkontrolujte to prosím někdo.
↑ Olin:
Zdravim :-) z kombinatoriky tam je mozna kousek, mozna ani to ne - nejdriv je potreba probrat, ktera cifra vubec do zapisu nepatri - treba ta jednicka :
Kódované číslo: ---..--.
(výsledek by měl vyjít 6) - nepouzijeme 3, 4, 5, 9, 0 (jasne, proc?) - ten zbytek - zkus se podivat, jestli staci "pokus - omyl" nebo opravdu kombinatorika (symbolicke mysleni je spise o tom, jak pouziji to, co vidim)
Stránky: 1