Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Našel jsem v knížce o A. Einsteinovi zajímavou úlohu z dob renesance
Kateřině je 24 let.
Je dvakrát tak stará, jako byla Anička v době, kdy Kateřině bylo tolik let, kolik je Aničce teď.
Kolik let je Aničce ?
chtěl bych aby ste hned neposílali řešení, řekněme tak okolo půl jedenácté, a? mají všichni čas si zapřemýšlet.
Chtěl jsem Haloganovi vynahradit tu včerejší úlohu
To je tak genialne jednoduche zadani, az se v nem neuveritelne ztracim :)
Edit: reseni jsem vzal velice vedecky, protoze jsem nerozumel zadani. Tak jsem zvedav na reseni ostatnich :)
↑ Ginco:sestavím rovnici :
... x=6 . Před 6ti lety bylo Kateřině 18 let a byla dvakrát tak stará jako byla Anička .Tehdy bylo Aničce 9 let . Nyní je Kateřině 24 let a Aničce je tudíž (9+6) ... .
Jsou moje úvahy správné ?
↑ Ginco:Tak to zkusím ještě jednou :
pak x =8 ... Před 8lety bylo Kateřině 16 let , Aničce 8 let . Což je dvojnásobek věku Aničky v té době. Nyní je Kateřině 24 a Aničce též o 8 let více tudíž 16 let .
↑ halogan:
Taky jsem si to zadání vyložil tímto způsobem.
Hold, to už je slovíčkaření, ale pravdou je, že čas v zadání je použit přítomný.
↑ Ginco: Tak tohle vypadá důvěryhodně , máš řešení i v knížce ? Já jsem k těm 18 ti přišla také ale jenom dedukcí . Vypočetla jsem si z jednoduché rovnice x a vyšlo mi 6 a pak jsem jen kombinovala . Ale tahle rovnice je opravdu parádní . :-)
↑ Ginco:
Pokud se nemylim, tak v Babylonu byla zakladem systemu poctu 60 a tak se orientovali na deliteli 60. Coz v nasem zadani mame na prave strane rovnice. Pak uz by to nemel byt problem :-)