Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 11. 2010 14:56

Bajča
Zelenáč
Reputace:   

Vektorové prostory a podprostory

http://www.sdilej.eu/pics/41877299fc3c3c551919c5bcc9c5401f.jpg

http://www.sdilej.eu/pics/cc0d2c2639b98fa3581a1e61c982fb34.jpg

Ahojky, prosím o pomoc s vypočítáním těchto příkladů. Vůbec si s nimi nevím rady :-(. Předem moc děkuji :-).

#2 30. 11. 2010 19:48

LukasM
Reputace:   193 

Re: Vektorové prostory a podprostory

↑ Bajča:
Ahoj. Já prosím o přečtení pravidel, zejména bodu 4. Pokud si nevíš rady vůbec, tak si u bodu 1 uvědom, že aby vektor ležel v průniku, pak musí ležet v obou těch prostorech a musí tedy současně splnit všechny čtyři podmínky. Najít bázi znamená najít maximum lineárně nezávislých vektorů, které to splní - jejich počet se bude pak rovnat dimenzi prostoru.

U dvojky to bude podobné, až budeš mít bázi, a budeš muset podle definice ověřit že je to báze, bude prvním krokem se na tu definici podívat.

A můžu doporučit pohledat tady na fóru, něco podobného tu je snad každý den.

#3 01. 12. 2010 14:32

Bajča
Zelenáč
Reputace:   

http://www.sdilej.eu/pics/3844bfa4dd1dc64d21b2fff725676833.jpg

Děkuji. Neboj se, četla jsem si pravidla a asi bych tady jinak nepsala, kdybych si s tím věděla rady. S matikou a počty celkem bojuji. Chtěla jsem se zeptat, jestli jsem správně počítala ten příklad číslo 7? Předem děkuji.

#4 01. 12. 2010 22:49

LukasM
Reputace:   193 

↑ Bajča:
Snad jsem to správně rozluštil. Správně to bohužel není. Matice soustavy je sestavená správně, jen poznamenám, že není nutné doplňovat tam tu třetí rovnici se samýma nulama - taková rovnice je stejně vždycky splněna, a naše soustava nemusí mít stejně rovnic jako neznámých, to je jedno. Hlavní problém ale je, že tvoje druhá úprava je špatně - nemůže tam zůstat jenom první rovnice. Jakou úpravu jsi tam prováděla?
Taky nechápu význam těch "schodů", které tam v každé úpravě kreslíš.

Ten zbytek je, až na formality a jednu zapomenutou dvojku (se kterou ale dál už nepočítáš), v pořádku. Ale už to neřeší to původní zadání, ale zadání bez té druhé omezující podmínky.

Jinak nějaký možná tvůj kolega řeší podobné problémy tady, tak se tam můžeš inspirovat.

#5 02. 12. 2010 18:31

Bajča
Zelenáč
Reputace:   

Moc děkuji za radu :-). "Schody" si tam dělám, abych věděla kam mám napsat ty nuly. Je to taková má pomůcka.

Zápatí