Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím všechny,
Prosím Vás opakujeme a já jsem zjistil že se v tmom úplně ztrácím, mohli byste mi pomoci s řešením tohoto příkladu:
Určete : :1) definiční obor
2) symetrie funkce
3) limity v krajních bodech definičního oboru
4) intervaly monotonie a lokální extrémy (1xderivace)
5) intervaly konvexnostia konkávnosti a inflexní body 6) funkční hodnoty
7) asymptoty
8) graf
u funkce 
Děkuji mockrát
↑ johny239: zdravim , ide o priebeh funkcie. definicny obor je urcit pomerne lahke v predpise nemam ziadne obmedzenia (zlomky, logaritmy, odmocniny...) takze D(f)=R pre symetriu treba spocitat f(-x) ak f(-x)=f(x) tak je parna ak f(-x)=-f(x) tak je neparna ak vyjde nieco ine tak nie je parna ani neparna. limity kedze je to kvadraticka funkcia tak sa rovnaju nekonecnu a minus nekonecno. pre dalsi postup je potrebne spocitat prvu derivaciu. viete ju spocitat ?
PeetPb napsal(a):
↑ johny239:limity kedze je to kvadraticka funkcia tak sa rovnaju nekonecnu a minus nekonecno.
Myslím si, že limity v nekonečnech budou obě stejné (to samé nekonečno). V našem případě jde funkce ke kladnému nekonečnu v obou případech.
johny239 napsal(a):
zatím s tou derivaci vůbec nevim můžete mě prosím nějak navést? děkuji
Znáš pravidla pro derivování? Podle nich jde derivace spočítat velmi snadno. Nebo je problém v aplikaci těhle pravidel?
↑ johny239:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=y+ … B+6x+%2B+1
tady je graf té funkce, musel jsem si ověřovat své výpočty, protože se mi ta funkce zdála ošklivá, ona opravdu je. :-)
Omlouvám se zároveň, že řešení nepřidám hned, nemám teď čas to skenovat, avšak do konce víkendu to sem hodím.
↑ Oxyd: joo ano moja chyba pardon zle som sformuloval myslienku mysliel som to tak ze ako sa x priblizuje k plus a minus nekonecnu tak limita sa priblizuje k nekonecnu kedze je a kladne