Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 12. 2010 18:05

johny239
Reputace:   

Kvadratická funkce

Zdravím všechny,

Prosím Vás opakujeme a já jsem zjistil že se v tmom úplně ztrácím, mohli byste mi pomoci s řešením tohoto příkladu:

Určete : :1) definiční obor
              2) symetrie funkce
              3) limity v krajních bodech definičního oboru
              4) intervaly monotonie a lokální extrémy (1xderivace)
              5) intervaly konvexnostia konkávnosti a inflexní body 6) funkční hodnoty
              7) asymptoty
              8) graf

u funkce $f(x)=8x2+6x+1$

Děkuji mockrát

#2 16. 12. 2010 18:53

PeetPb
Reputace:   

Re: Kvadratická funkce

↑ johny239: zdravim , ide o priebeh funkcie. definicny obor je urcit pomerne lahke v predpise nemam ziadne obmedzenia (zlomky, logaritmy, odmocniny...) takze D(f)=R pre symetriu treba spocitat f(-x) ak f(-x)=f(x) tak je parna ak f(-x)=-f(x) tak je neparna ak vyjde nieco ine tak nie je parna ani neparna. limity kedze je to kvadraticka funkcia tak sa rovnaju nekonecnu a minus nekonecno. pre dalsi postup je potrebne spocitat prvu derivaciu. viete ju spocitat ?

"If you think you understand quantum mechanics, you don't understand quantum mechanics" - Richard Feynman

"Linux is like a tepee no windows, no Gates, apache inside"

#3 16. 12. 2010 19:03

johny239
Reputace:   

↑ PeetPb:

Děkuji moc

zatím s tou derivaci vůbec nevim můžete mě prosím nějak navést? děkuji

#4 16. 12. 2010 19:15

Oxyd
Škola: MFF UK, teoretická informatika
Pozice: Student
Reputace:   31 

PeetPb napsal(a):

↑ johny239:limity kedze je to kvadraticka funkcia tak sa rovnaju nekonecnu a minus nekonecno.

Myslím si, že limity v nekonečnech budou obě stejné (to samé nekonečno). V našem případě jde funkce ke kladnému nekonečnu v obou případech.

johny239 napsal(a):

zatím s tou derivaci vůbec nevim můžete mě prosím nějak navést? děkuji

Znáš pravidla pro derivování? Podle nich jde derivace spočítat velmi snadno. Nebo je problém v aplikaci těhle pravidel?

Mýlím se častěji, než bych chtěl. Pokud vám v mém příspěvku něco nehraje, neváhejte se zeptat.
Jsem stále mlád a je mi příjemnější tykání. :)

#5 16. 12. 2010 20:23

found
Místo: Plzeň
Škola: TF MFF UK
Pozice: student
Reputace:   22 
Web

↑ johny239:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=y+ … B+6x+%2B+1

tady je graf té funkce, musel jsem si ověřovat své výpočty, protože se mi ta funkce zdála ošklivá, ona opravdu je. :-)

Omlouvám se zároveň, že řešení nepřidám hned, nemám teď čas to skenovat, avšak do konce víkendu to sem hodím.

Což je to možné! Tento stařičký světec ještě ani nezaslechl v svém lese, že bůh je mrtev!

#6 16. 12. 2010 20:30

johny239
Reputace:   

super dekuji mockrat ja se du si to nejak seskupit a ujasnit :)

#7 16. 12. 2010 20:51

PeetPb
Reputace:   

↑ Oxyd: joo ano moja chyba pardon zle som sformuloval myslienku mysliel som to tak ze ako sa x priblizuje k plus a minus nekonecnu tak limita sa priblizuje k nekonecnu kedze je a kladne

"If you think you understand quantum mechanics, you don't understand quantum mechanics" - Richard Feynman

"Linux is like a tepee no windows, no Gates, apache inside"

Zápatí