Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Mám zde tento příklad, přátelé
18 chlapců a 14 děvčat, vyberte 3, z toho 2 chlapce a 1 dívku
vcelku tomu rozumím, ale mám problém s těmi vzorci, nevím, jaký mám použít a jaký se používá pro kombinace s opakováním. Kdyby mi nějaký člověk s dobrým srdcem pomohl, byl bych mu neskonale vděčen.
Zdravim, malo by to byt takto:
Ide nam len o vyberanie roznych chlapcov a dievcat; je jedno, ako budu usporiadani - kombinacie bez opakovania.
Z 18 chlapcov vyberieme 2 - 
...a k nim jedno dievca - 

Jo, tomu rozumím, ale já mám problém s tím vzorcem, moc s nimi neumím pracovat. Jak s tím pro kombinace s opakováním, tak bez opakování.
↑ matematik123:zdravim v com je konkretne problem ? tie vzorce n- mnozina z ktorej vyberame k je pocet vybranych prvkoc Variacie s opakovanim
bez opakovania
kombinacie
s opakovanim (ale tie sa vacsinou neucia)
variacie-zalezi na poradi kombinacie-nezalezi na poradi

Mám problém s těmihle příklad, řešil jsem je takhle, ale výsledky mi vyšly špatně. Číslo v závorce znamená správný výsledek. 
↑ matematik123: zdravim zalozte si prosim novu temu ... a riesenie je : mame vlajku s 3 roznymi farbami jedna z nich musi byt modra to znamena ze k nej treba pridat este 2 z 4 farby s anemozu opakovat a zalezi na poradi to znamena
ano ale ta modra moze byt na 3 miestach takze 3* vysledok = 36 a b) sme uz vypocitali ... je na strednom mieste takze 12.