Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte, chcem vás veľmi pekne poprosiť o pomoc s jedným príkladom. Nie je zložitý, len nemôžem prísť na jednu jeho časť. Mám zadanú limitu:
pričom x konverguje k 0. Výsledok je 7, ale neviem ako sa k nemu dostať. Respektíve, ako mám upraviť ten čitateľ. Moc ďakujem
Zdravím,
Buď použiješ tabulkovou limitu (důsledek 2. pozoruhodné limity) - viz 5. řádek v tabulce od Lukáše, potřeba úpravu:
nebo l´Hospital (jak doporučuje kolega Enolos - pozorováno z náhledu, děkuji).

Ač oba postupy vás dostanou k výsledku podobnou rychlostí, věta o složené funkci nám zde o lecčem vypovídá.
Pokud máme limitu
,
tak nám to říká, že na okolí nuly se čitatel chová dosti podobně jako jmenovatel.
Můžete to rozšířit, aplikovat aritmetiku limit, větu o limitě složené funkce, ..., ale až budete zběhlejší, tak rovnou uvidíte, že se vám ten čitatel "chová" jako lineární funkce 7x, a výsledek je rovnou 7.
Ano, L'Hospital taky funguje, ale ten funguje dost často a není tak elegantní :-)
---
To jen taková vsuvka.
Všetkým vám úprimne ďakujem, našťastie sa mi podarilo pochopiť všetky vaše postupy, takže si niektorý vyberiem. Veľmi ste mi pomohli, tak ešte raz ďakujem :-)