Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Dobrý podvečer ještě jednou,
mějme hru, kde pravděpobnost výhry je 18/38 a hrajeme 1000x. Jaká je přibližná pravděpodobnost, že vyhrajeme více než 500x?
Když si to vypíšu, tak sice vím, jak aproximovat mocniny p a q, ale nevím, co s těmi kombinačními čísly. Zkoušel jsem to dát do rovnosti s jevem opačným (1 - vyhraju méně jak 501.), kde jsou jen prohozená písmena p a q, ale ani po převedení na jednu stranu a vytknutí z toho nic nevykoukám.
Díky za jakékoliv nakopnutí.
↑ halogan:
Snáď pomôže Moivre-Laplace. Pre "veľké" n má náhodná veličina s binomickým rozdelením približne normálne

↑ lukaszh:
To je krásná náhoda. V okamžik, kdy mi přišel e-mail o tvé odpovědi, jsem si zrovna tuto větu četl v učebnici :-) (a stejně me netrklo, že bych ji mohl použít)
Děkuji, jdu to zkusit spočítat a dám vědět.

Tak jsem to naťukal do kalkulačky a dostal jsem následující:
Kde
je distribuční funkce pro standardní normální rozdělení. 100/3 je už dost velké, to už je skoro jednička v té distribuci. Zato Phi(1.73) je podle tabulek zhruba 0.9582, což by znamenalo pravdědpodobnost 4.18 procent.
Přijde mi to jako docela málo. Při střední hodnotě nějakých 473.7 je 500 jen necelé dvě směrodatné odchylky od té expected value, čekal bych tedy trochu vyšší pravděpodobnost.
Je to tak správně?

↑ Stýv:
Tak já tam chtěl nějakou horní hranici... i když to by mohla být jednička (tím myslim jako pravděpodobnost), protože to vždy bude menší rovno než 1000.
Jak to neznám, tak jsem tam mermomocí chtěl dvě hranice. Příště se polepším.
Díky.
↑ halogan:
Je to zaujímavé, ale mne to príde ako správne. Tá disperzia tam zrejme zohrá svoju úlohu.

Ted ctu na dalsi strane, ze jsme zlepsovali ty ohady prictenim (resp. odectenim) jedne poloviny k prave (leve) strane nerovnosti (v citateli). Ve vysledku to zmeni pravdepodovnost o zhruba 0.4 proc. bodu, coz je tady docela dost. Ted je otaxka, zda to pro tak velka n vubec pouzit.
Stránky: 1