Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Nalezněte souřadnice vrcholů trojúhelníku ABC, znáte-li středy K[ 1 ,6], L[-4, 2], M[3 , -2] , jeho stran BC, AC, AB. Toto je zadání příkladu znám vzoreček pro výpočet souřadnic středu S= A+B/2 , ale nevím jak dál jestli přes nějakou soustavu rovnic ... nemohu na to přijít . Děkuji za radu.
↑ osamela:
Podobný příklad se řešil zde.
↑ osamela:
Řešil bych to takto:
1) Strana AB je rovnoběžná s přímkou KL a prochází bodem M
2) Strana AC je rovnoběžná s přímkou KM a prochází bodem L
3) Strana BC je rovnoběžná s přímkou LM a prochází bodem K
4) Bod A je průsečík přímek AB a AC
5) Bod B je průsečík přímek AB a BC
6) Bod C je průsečík přímek AC a BC
Pokud jsem dobře počítal tak:
↑ jelena:
Zdravím,
protože nás to nenapadlo.
Proč to dělat jednoduše když to jde složitě?
Rovnicemi to vychází překvapivě stejně jako mým postupem
přes průsečíky stran
↑ Cheop: proč překvapivě? :-) Kolegyňka ↑ osamela: soustavu navrhovala hned na úvod.
Děkuji. Tak u nás sněží :-)
Zdravím v tématu, byla jsem požádána o vysvětlení asi tohoto:
Zdravím vás, proč jste neřešili soustavu rovnic:
(b+c)/2=1
(a+c)/2=-4
(a+b)/2=3
a, b, c jsem označila x-souřadnice bodu A, B, C? podobně pro y-souřadnice. Děkuji.
Pokud znám souřadnici středu úsečky, potom mohu předpokládat, že střed byl vypočten ze souřadnic krajních bodů úsečky dle vzorce pro střed úsečky, tedy , presne obdobně y-souřadnice. Z toho mám navržený systém rovnic.
M[3 , -2] je střed AB, tedy dosazuji:
L[-4, 2] je střed AC, dosazuji dosazuji:
Poslední rovnic již zvládneš. Dosazuj, prosím. A piš, prosím, do tématu - to je větší jistota, že se to všimne, než PM.
Nejspíše jsem špatně vysvětlil, kde mám problém. Toto ještě chápu, ovšem zde už končím. Nejspíše jsem naprosto špatně pochopil, jak mám postupovat.
například u středu úsečky AB nevím jak pokračovat, napadlo mě, že bych mohl vypočítat ovšem když toto poté dosadím do rovnice, tak se mi mezi sebou odečtou a vznikne nula...
↑ Studovina:
sestav, prosím, celou soustavu. Tato úprava je dobra pro 1. rovnici, dosazovat však budeš do jiné, ne do první rovnice. Jinak může použit jak metodu sčítací, tak dosazovací.
Já už bych ale, prosím, dělala něco jiného. Ať se podaří.