Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj, potřebovala bych poradit s pár limitama, teprve sme je začali brát a já se v nich krapet ztrácim, takže kdyby tu byla nějaká dobrá duše, co by zkoukla, jestli sem to vypočítala dobře nebo spíš blbě...
1)
- vyšla mi 0
2)
- vyšlo mi +nekonečno
3)
- vyšlo + nekonečno
4)
- tenhle příklad by měl vyjít 3n+1/4n+1, ale vůbec netušim, jak se k tomu dopočítali ...
jestli by byl někdo ochotnej pomoc, byla bych moc vděčná :)
↑ 007Misak:
Ahoj. Výsledky si můžeš nechat zkontrolovat wolframem. Jak na to tak koukám, druhé dva jsou špatně. Pomůže (u posledního taky) vytknout v čitateli i jmenovateli pohyblivou proměnnou a zkrátit je - tak dostaneme definovaný výraz.
aha, ten druhej sem podle toho wolframu opravila na 0, první a třetí by podle toho měly vyjít dobře...ale ten 4. netušim, protože tam ten výsledek co sem napsala má bejt určitě dobře, protože je to správný řešení jednoho testu,ale nevim jak k tomu došli...
↑ 007Misak:
Základní trik je vytknout nejrychleji rostoucí člen. U trojky je nejrychleji rostoucí člen n^2. Takže: . Teď už se to spočítá snadno pomocí aritmetiky limit.
Na čtyřku se použije to samé -- nejrychleji roste k, takže se vytkne to. (n je parametr, takže n^2 je konstanta, která se nijak nemění.)
↑ 007Misak:
No, můžu jen zopakovat co jsem už napsal, tedy:
a) trojka není dobře, nemůže to vyjít plus nekonečno
b) u posledního pomůže vytknout v čitateli i jmenovateli pohyblivou proměnnou a zkrátit je - tak dostaneme definovaný výraz.
Potřetí to ale už psát nebudu.