Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, prosím Vás mám takový problém, potřeboval bych pomoct s výpočtem jednostranných limit u pár funkcí:
1)
potřeboval bych vědět, zda je tento postup výpočtu správný:
nebo jestli se jenom dosadí nula do výrazu 
2)
u této funkce netuším jak postupovat s limitou, jestli by bylo možné pomoct mi s postupem
3)
u této funkce jsi nejsem jistý, jestli mám nejdřív vypočítat sin nuly a potom to dosadit do acsin a nebo jestli se to počítá nějakým jiným způsobem
4)
u této funkce nevím, zda mám za x dosadit nebo jestli se mám nejdříve zbavit logaritmu a pokud ano, prosím jakým způsobem
5)
jestli u této funkce je výsledek zprava nekonečno a zleva mínus nekonečno, jestli ne tak jsem nejspíš udělal někde chybu, postup by měl být, že dosadím za x nulu zprava a to by mělo být nekonečno a zleva - nekonečno, ale nejsem si jistý, opravdu mi týhle limity dělají problém.
Děkuju všem za jakoukoliv radu :)
5) No podle me: 
ad 1) 2) 3): vsechny funkce jsou v nule spojite, tak urcime limitu jenom dosazenim. Neni tam co pocitat! Pro kontrolu: Urcite pocitame limitu v nule? Mate spravne zadani?
↑ Nix.6:
Opravdu kontroloval? Co je treba "acsin". Zkousel jsem hledat v googlu a nenasel ze by se to v matematice pouzivalo. Mozna asin nebo arcsin? A to potom mohou byt male preklepy i v necem jinem...
↑ Nix.6: zdravim tak ako povedal kolega ↑ maly_kaja_hajnejch-Lazov: staci dosadzovat lebo su fcie spojite,,,, len doplnim
ad 4)
takze
a este prosim o opravu toho prveho lebo evidentne je niekde chyba malo to byt
alebo nieco uplne ine ? dakujem
a btw 3ka nema takto zmysel to je y=x
Mala oprava:
, zleva neexistuje (pokud bereme v realnem oboru)
A mala poznamka:
y=sin(arcsin(x)) je ohranicena funkce, ale y=x neni ohranicena, nemohou se tedy obecne rovnat na celem definicnim oboru. V okoli nuly (coz je to co nas zajima) ovsem ano. Jenom bych misto "nema smysl" pozuil spis "je to trivilani".
↑ maly_kaja_hajnejch-Lazov: ano ano dakujem za opravu bolo uz dost hodin a moc som nedaval pozor na detaily. ano jasne a s tym arcsin(sin(x)) som to myslel v ohlade tej limity ze to je ako lim_{x->0}x nie ako ze sa tie funkcie rovnaju kazdopadne zle som sa vyjadril
↑ Nix.6: 1) 2) 5) D(f)=R 4) D(f)=R^+ ta jednotka stale neviem ako ste to presne mysleli ak je to
tak D(f)=R 3) <-1;1>
asymptoty : so smernicou nema ziadna bez smernice ma len 4)
asymptota: x=0