Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 31. 12. 2010 00:23

Nix.6
Zelenáč
Reputace:   

průběh funkcí

Zdravím, prosím Vás mám takový problém, potřeboval bych pomoct s výpočtem jednostranných limit u pár funkcí:

1) $\lim_{x\rightarrow0}e^-x^2 $ potřeboval bych vědět, zda je tento postup výpočtu správný: $\lim_{x\rightarrow0}e^-x^2=\lim_{x\rightarrow0}e^\lim_{x\rightarrow0}-x^2$ nebo jestli se jenom dosadí nula do výrazu $e^-x^2$

2) $\lim_{x\rightarrow0}x+actan(x)$ u této funkce netuším jak postupovat s limitou, jestli by bylo možné pomoct mi s postupem

3) $\lim_{x\rightarrow0}acsin(sin(x))$ u této funkce jsi nejsem jistý, jestli mám nejdřív vypočítat sin nuly a potom to dosadit do acsin a nebo jestli se to počítá nějakým jiným způsobem

4) $\lim_{x\rightarrow0}4ln(x)+x^2-6x$ u této funkce nevím, zda mám za x dosadit nebo jestli se mám nejdříve zbavit logaritmu a pokud ano, prosím jakým způsobem

5) $\lim_{x\rightarrow0}x^4+4x^3$ jestli u této funkce je výsledek zprava nekonečno a zleva mínus nekonečno, jestli ne tak jsem nejspíš udělal někde chybu, postup by měl být, že dosadím za x nulu zprava a to by mělo být nekonečno a zleva - nekonečno, ale nejsem si jistý, opravdu mi týhle limity dělají problém.
Děkuju všem za jakoukoliv radu :)

#2 31. 12. 2010 00:34

maly_kaja_hajnejch-Lazov
Reputace:   24 

Re: průběh funkcí

5) No podle me: $\lim_{x\rightarrow0}x^4+4x^3=0$

ad 1) 2) 3): vsechny funkce jsou v nule spojite, tak urcime limitu jenom dosazenim. Neni tam co pocitat! Pro kontrolu: Urcite pocitame limitu v nule? Mate spravne zadani?

#3 31. 12. 2010 01:07

Nix.6
Zelenáč
Reputace:   

Aha, tak v tom případě Vám děkuju. Ano určitě, je to jednostranná limita a zadání jsem si kontroloval hodněkrát :D:)

#4 31. 12. 2010 01:11

maly_kaja_hajnejch-Lazov

↑ Nix.6:
Opravdu kontroloval? Co je treba "acsin". Zkousel jsem hledat v googlu a nenasel ze by se to v matematice pouzivalo. Mozna asin nebo arcsin? A to potom mohou byt male preklepy i v necem jinem...

#5 31. 12. 2010 01:13

PeetPb
Reputace:   

↑ Nix.6: zdravim tak ako povedal kolega ↑ maly_kaja_hajnejch-Lazov: staci dosadzovat lebo su fcie spojite,,,, len doplnim

ad 4) $lim_{x\rightarrow0}ln(x)=\infty$ takze $lim_{x\rightarrow\infty}4ln(x)+x^2-6x=4*\infty+0^2-6*0=\infty $ a este prosim o opravu toho prveho lebo evidentne je niekde chyba malo to byt $e^{-2x}$ alebo nieco uplne ine ? dakujem

a btw 3ka nema takto zmysel to je y=x

"If you think you understand quantum mechanics, you don't understand quantum mechanics" - Richard Feynman

"Linux is like a tepee no windows, no Gates, apache inside"

#6 31. 12. 2010 09:10 — Editoval maly_kaja_hajnejch-Lazov (31. 12. 2010 09:11)

maly_kaja_hajnejch-Lazov

Mala oprava:

$\lim_{x\rightarrow0^+}\ln(x)=-\infty$, zleva neexistuje (pokud bereme v realnem oboru)

A mala poznamka:
y=sin(arcsin(x))  je ohranicena funkce, ale y=x neni ohranicena, nemohou se tedy obecne rovnat na celem definicnim oboru. V okoli nuly (coz je to co nas zajima) ovsem ano. Jenom bych misto "nema smysl" pozuil spis "je to trivilani".

#7 31. 12. 2010 20:30

PeetPb
Reputace:   

↑ maly_kaja_hajnejch-Lazov: ano ano dakujem za opravu bolo uz dost hodin a moc som nedaval pozor na detaily. ano jasne a s tym arcsin(sin(x)) som to myslel v ohlade tej limity ze to je ako lim_{x->0}x nie ako ze sa tie funkcie rovnaju kazdopadne zle som sa vyjadril

"If you think you understand quantum mechanics, you don't understand quantum mechanics" - Richard Feynman

#8 02. 01. 2011 15:04

Nix.6
Zelenáč
Reputace:   

děkuju Vám všem za pomoc, už to chápu, za ty překlepy se omlouvám, měl to být arcsin, ale jsem rád, že jste to pochopili. :)

#9 03. 01. 2011 21:21

Nix.6
Zelenáč
Reputace:   

prosím Vás, mohli by jste mi ještě poradit u těchto všech funkcí jaké jsou definiční obory a asymptoty?A ještě prosím u arcsin(sin(x)) jaká je první a druhá derivace? nemůžu na to přijít. Děkuju

#10 03. 01. 2011 22:14

PeetPb
Reputace:   

↑ Nix.6: 1) 2)  5) D(f)=R 4) D(f)=R^+  ta jednotka stale neviem ako ste to presne mysleli ak je to $e^{{-x}^2}$ tak D(f)=R 3) <-1;1>

asymptoty : so smernicou nema ziadna bez smernice ma len 4) $\lim_{x\rightarrow0^+}(4lnx+x^2-6x)=- \infty$ asymptota: x=0

#11 03. 01. 2011 22:35

Nix.6
Zelenáč
Reputace:   

$e^{{-x}^2}$ ano je to tahle, omlouvám se za chyby ;) děkuju za pomoc ;)

Zápatí