Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑↑ georgeo4:
Rovnice přímky rovnoběžné s přímkou p bude mít tvar:
toto dosadíme do rovnice kuželosečky tedy:
aby přímka měla s kuželosečkou jeden společný bod
potom diskriminant této kvadratické rovnice musí být 0 tj:
Rovnice tečny:
Obrázek:
Děkuji moc já došel k diskriminantu a počítal jako diskriminant ne že se to má rovnat 0 dík
Kdybyste byl někdo tak hodný mohli byste prosím ještě zkusit vypočítat tohle díky :
1)Určete odchylku tečen, které lze sestrojit z bodu M[0;-2] k parabole x^2 - 8y = 0 výsledek 90 stupňů
2)Napište rovnici tečny paraboly tak, aby odchylka tečny a osy x byla 45stupňů parabola y^2 +4x - 8 výsledek y = -x + 3
Začnu skoro vždy dobře ale nikdy se mi to nepodaří dokončit do přesného výsledku díky :-)
↑ georgeo4:
přímka procházející bodem má rovnici . Dosazením do rovnice paraboly dostaneme
↑ zdenek1:
přesně sem jsem taky došel akorát že já z toho 16k^2 -16 a k1 a k2 mi vyšlo úplně jiné než vám ale i kdyby to tak vyšlo tak jak z toho zjistím tu odchylku je nějáký vzoreček tangens fí = k1-k2/ 1+ k1*k2 v absolutní hodnotě ale nevím mě vyšlo k1=-4 a k2=8k-8 já ten D nekrátil . :-)
↑ georgeo4:
,
není definován.
Pro jaký úhel není tangens definován?
↑ zdenek1:
jejda už sem si toho všiml co jsem udělal blbě a přitom taková hloupost dík moc :-)