Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, mám tu jeden problém už snad celé odpoledne se snažím přijít na řešení onoho příkladu, bohužel vždy pohořím na začátku, ano procházím internet i zdejší forum našel jsem plno užitečných rad. Ovšem vždy mi chybí vědět jedna maličkost k provedení. Teď už ani nevím jestli něco vím. Prosím o pomoc, alespoň jak začít :)
↑ mictian:
Pokud jsi procházel internet a našel plno užitečných rad, tak jsi musel někde vidět, že nejdřív musíš najít vlastní čísla a vektory. Jak ti vyšly?
Edit: Mimochodem zrovna dneska je tu hned na první stránce asi 5 vláken na podobné téma..

↑ mictian:
Zkusil bych dosadit jedničku ;-).
↑ BrozekP:
TeĎ nevím za co dosadit, jako hned v matici, nebo na konci? jsem v koncich s úspěšným ... no přemýšlením.

↑ mictian:
Hledáš
, pro která je determinant nulový. Já ti jedno prozradil. Zbylé už nalezneš snadno, protože bys to měl umět převést na kvadratickou rovnici.
Zdravím. Řeším stejný příklad a způsobem kterým počítáš ty mi to taky nesedělo. Proto jsem to zkusil vypočítat takto:
Vyšly mi vlastní čísla ale narazil jsem na problém, jak řešit matici Gaussovou eliminační metodou když jsou tam nějaká čísla pod odmocninou.
Když si při hledání vlastních vektorů dosadím
dostanu tuto matici:
A nevím jak se zbavit těch odmocnin. Můžu udělat například úpravu
zbavit se tak odmocniny a pokračovat dále v upravování?
↑ Voojta:
Zdravím,
umocnit určitě nemůžeš, ale vynásobit řádek
apod. Mně vychází vhodné násobit 2. řádek dvojkou a 3. řádek vynásobit
potom sečíst 2. a 3. řádky. Nebo něco v tom smyslu, celý výpočet jsem nekontrolovala.
Tak jsem se dopočítal k nějakému výsledku.
Tady je celý postup:

Doposud by to mělo být správně, aspoň podle tohoto:
WolfamAlpha
A zde by měl být výsledek: 
Problém je v tom, že mi nevychází zkouška
a všechno jsem kontroloval 3x a nevím co je špatně.
↑ Voojta:
jen tak zběžně - v
má být poslední 1/2 (ale asi jen překlep, potom používáš 1/2). Ovšem mám takový pocit, že při sestavování
a
jsi to přehodil - zkus toto překontrolovat.
Stránky: 1