Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, narazil jsem na problém, se kterým si nejsem úplně jist s řešením a potřeboval bych pomoci.
Mějme krychli, na každé její straně si vybereme libovolný bod. Body, které leží na vzájemně protilehlých stranách, povedeme přímku, která jimi prochází. (Získáme tak 6/2=3 přímky). Nyní nalezneme bod(y), jejichž součet vzdáleností od všech tří přímek (vzdálenost bodu od první + vzdálenost bodu od druhé + vzdálenost bodu od třetí přímky) je co nejmenší.
A teď ten problém - kolik takových bodů bude? Analytickou geometrii v prostoru moc neovládám a zkusmo bych řekl, že takový bod bude jen jeden. A pokud jich bude víc - jak budou uspořádány?
Za každou odpověď díky.
↑ TomDlask:
Také zdravím,
nevím, zda to nějak vyřeším, ale v pokusu o to mi brání nejasnost termínu strana krychle. Je tím myšlena stěna nebo hrana?
EDIT: Aha, tak z počtu přímek jsem si odvodil, že stranou krychle asi myslíte stěnu. Je to tak?