Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
chalani, rozmyslajuc co s nacatym popoludnim, vybrali sa hriby zbierat. A pretoze hriby naozaj rastu, do zotmenia naplnili vsetky nadoby a tasky, co so sebou mali.
Na sklonku dna vsetko privliekli nazad na luku, kde spal Jano. Co-to este podojedali, podopijali a lahli si spat aj oni. Hriby si podelia zajtra rano.
No v noci sa zacali diat veci! Este pred polnocou sa zobudil prvy chalan. "Co ja budem cakat na delenie hribov do rana, bohvie ake sa mi ujdu! A pritom ja som nasiel tie najkrajsie!", povedal si potichu a odratal si z kopy svoju stvrtinu. Zvysne tri stvrtiny nechal na kope, tu svoju si ukryl obdalec a jeden hribik, co zostal hodil Janovi. A spokojne zaspal az do rana.
Kratko po polnoci sa zobudil druhy chalan a predstavte si, napadlo ho to iste! Aj on si z kopy odratal svoju stvrtinu a skryl. Zvysne nechal na kope, no a jeden suchohrib zase zostal, nuz ho hodil Janovi.
Bola to divna noc, lebo podobne si pocinali aj zvysni dvaja hubari - bez toho, aby o sebe vedeli!
Ked svitlo rano, partia sa pozviechala az na Jana, ktory stale vobec nevyzeral sviezo. Chalani sa pustili do delby hribov a hoci si isto vsimli, ze sa kopa akosi scvrkla, nikto ani nemukol. Kazdy si sam uvedomoval svoje neciste svedomie. A tak mlcky rozdelili hriby pekne bratsky na 4 diely a zas jeden, co ostal podali Janovi.
"Jano, noze nam pozicaj svoju opicu! Podelime sa s tebou o nase hriby!", rehocu sa.
No toho opustala opica len velmi tazko. Trvalo hodnu chvilu prehovarania a chlacholenia, kym sa svojej opice zbavil. Napokon kazdy z chalanov musel Janovi vyclenit 18 hribikov z tych, ktore sa im dostali pri rannej delbe. Navonok sa tvarili skormutene, no opica bola ich a kazdy predsa mal este svoju tajnu zasobu z noci v krikoch.
Aky je pocet hribov, ktore si chalani delili zo spolocnej kopy rano?
Kolko hribov bolo na spolocnej kope este o polnoci?
Dobrý den.
Označme X celkový počet hřibů. Pak lze psát rovnice:
Ráno zůstalo 
Postupným dosazováním dostáváme: 

Postupným dosazením dostaneme:
Nejmenší hodnoty jsou zřejmě pro k=1.
Z toho plyne, že chalani nasbírali 1021 hřibů
a ráno si dělili 321 hřibů.
Stránky: 1