Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Tak dospěl jsem ke konci v propočítávání možných příkladů, které by se mohly objevit u zkoušky, zůstal mi tu jeden příklad u kterého si nejsem jistý řešením
------------------------------
zadání:
Jsou dány body ![kopírovat do textarea $A=[1,-2,1],B=[-2,1,3],C=[3,1,2]$](/mathtex/f6/f6060b54364969ccecdc43f68c3c6198.gif)
najděte vektory délky
kolmé k vektorům
a=AB,b=AC
vektory a,b urcit zvládnu

-------------------------------
dále vým, že "výsledkem" vektorového součinu, je vektor kolmý na oba "násobené" vektory tedy (a,b),
ale to je asi tak, vše co k tomuto příkladu dokáži řicí, jak jej dořešit mě nenapadá ani ve snu.
Budu Vám moc vděčný, když na to někdo kouknete a poradíte mi co stím, předem děkuji všem :).
Mas najit vsechny vektory delky 2 kolme k vektorum a,b nebo jen najit nejake vektory kolme k a,b delky 2?
Pokud to druhe, tak nesnadnejsi je:
Vezmu si vektor, treba ten 
Hledam k nemu kolmy vektor, staci vzit jednu slozku tohoto vektoru jako nulovou a dalsi dve prohodit a u jedne otocit znamenko, jako bys to delal v rovine. Takze napr. vektor
je kolmy k vektoru a. Dale potrebuju, aby vektor byl delky 2, takze
->
-> 
Na výpočet toho obsahu potrebuješ vektorový súčin vektorov a a b , teda axb. Výsledok je vektor (-3,7,-15). Tento vektor je určite kolmý k obom zadaným vektorom, ibaže jeho dĺžka nie je 2.
Každú súradnicu tohto kolmého vektora treba vynásobiť (rovnakým ) číslom, napríklad k tak, aby tá veľkosť vektora 2 bola (tým kolmý vektor len zmenšíme alebo zväčšíme).
Treba položiť, že chceme, aby vektor (-3k, 7k -15k) mal veľkosť 2 a ten výsledný vektor po dosadení vyrátaného k do súradníc je už kolmý k obidvom daným vektorom a má aj veľkosť 2.
Ale takto to vychádza dosť brutal.
Stránky: 1