Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Pora´dte mi prosím někdo jednoduchý výpočet pro tuto slovní úlohu.
Z Brna vyjel v 8 hodin 30 minut cyklista průměrnou rychlostí 20 km/h.V 10 hodin 30 minut za ním vyjelo stejným směrem osobní auto průměrnou rychlostí 100 km/hod.Jak daleko od Brna dohoní auto cykistu?
Vyšlo mi,že se potkají 50 km od Brna,ale počítám to velmi složitě a nakonec mi nezbylo než to odhadnout,a protože je to jednoduchý příklad,tak to vyšlo. Bojím se ale, že to u složitějšího stačit nebude. Poraďte mi prosím, určitě existuje nějaký jednoduchý vzorec.
Díky
jako prvni spocitame jak daleko od sebe budou kdyz vyjede auto (to jest v 10:30) :
budou od sebe 40km, coz je vzdalenost kterou stihl cyklista ujet nez vyjelo auto
ted od sebe odecteme rychlosti auta a cyklisty
cimz ziskame rychlost kterou bude auto cyklistu dohanet
z predchoziho vypoctu vime, ze musi prekonat 40km nez jej dozene a dohanet ho bude rychlosti 80km/h
autu bude trvat pul hodiny nez cyklistu dozene
ted nam staci vypocitat drahu, kterou auto stihne za tuto dobu ujet
potkaji se 50km od Brna
u podobnych uloh si musis dat pozor na to, jestli auta (cyklisti,chodci....) jedou proti sobe (scitas rychlosti) nebo za sebou (odecitas).