Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 04. 2008 23:32

hodana
Zelenáč
Reputace:   

Řešení slovní úlohy

Pora´dte mi prosím někdo jednoduchý výpočet pro tuto slovní úlohu.

Z Brna vyjel v 8 hodin 30 minut cyklista průměrnou rychlostí 20 km/h.V 10 hodin 30 minut za ním vyjelo stejným směrem osobní auto průměrnou rychlostí 100 km/hod.Jak daleko od Brna dohoní auto cykistu?

Vyšlo mi,že se potkají 50 km od Brna,ale počítám to velmi složitě a nakonec mi nezbylo než to odhadnout,a protože je to jednoduchý příklad,tak to vyšlo. Bojím se ale, že to u složitějšího stačit nebude. Poraďte mi prosím, určitě existuje nějaký jednoduchý vzorec.

Díky

#2 26. 04. 2008 23:58

aritentd
Reputace:   

Re: Řešení slovní úlohy

jako prvni spocitame jak daleko od sebe budou kdyz vyjede auto (to jest v 10:30) :
$s=(t_2-t_1)\cdot v_1$
$s=(10.5-8.5)\cdot20$
$s=40$ budou od sebe 40km, coz je vzdalenost kterou stihl cyklista ujet nez vyjelo auto

ted od sebe odecteme rychlosti auta a cyklisty
$100-20=80$ cimz ziskame rychlost kterou bude auto cyklistu dohanet

z predchoziho vypoctu vime, ze musi prekonat 40km nez jej dozene a dohanet ho bude rychlosti 80km/h

$s=v\cdot t \Rightarrow t=\frac{s}{v}$
$t=\frac{40}{80} \Rightarrow t=0.5$ autu bude trvat pul hodiny nez cyklistu dozene

ted nam staci vypocitat drahu, kterou auto stihne za tuto dobu ujet
$s=v\cdot t \Rightarrow s=0.5\cdot 100 = 50$

potkaji se 50km od Brna

u podobnych uloh si musis dat pozor na to, jestli auta (cyklisti,chodci....) jedou proti sobe (scitas rychlosti) nebo za sebou (odecitas).

Zápatí