↑ rudis:
musíš upresniť zadanie, čitateľ prvého zlomku je (5+x) ? Menovateľ druhého je (7-x)?
Okrem toho rovnicu tam nevidím, chýba "rovná sa".
↑ rudis:
(žádnou rovnici jsem neviděl:)
ty se jí nějak snažíš upravit, abys vyjádřil x
zbavíme se zlomků a to tak, že vynásobíme (ekvivalentně) obě strany oběma jmenovateli takže/*3(7-x)
něco se nám zkrátí ne? (já to tam neumím vyznačit, tak to prostě udělej tužkou (pro lepší názornost to je v závorkách)
bylo editováno -
takže dopočítáme kořeny kv. rovnice
↑ rudis:
Rudis, skús sám, Mikl3 Ti prípadne rád pomôže, tak sa viac naučíš...
A platí 1 príklad = 1 téma.
jedno nové téma si založ na tohle, já ti tam hned postnu příspěvek
rudis napsal(a):
děkuji vám
mohl bych prosím ještě jeden příklad ?
7/x + x/ x+2= 1
děkuji
a druhé na tu nerovnici, taky ti přidám
↑ rudis:
Skús vyrátať aspoň niečo - keď je vidno chyby, lepšie sa pomáha a Ty sa viac naučíš.
Keď je 1 menovateľ x a druhý (x+2), je to ako keby 1 menovateľ bol 5 a druhý 5+2, teda 7. Takéto menovatele by si pri úprave na spoločného
menovateľa musel vynásobiť medzi sebou, tak aj v tej rovnici. Spoločný menovateľ je x(x+2).
Po vynásobení celej rovnice spoločným menovateľom dostaneš
7(x+2) + x^2 = x(x+2)
Roznásobíš a doriešiš.
Keď si myslíš, že príklad je doriešený, nezabudni ho takto označiť. A ešte raz - 1 príklad, 1 téma.
↑ mikl3:
Len tak BTW a pre zaujímavosť - nám hovorila matikárka na SŠ, že v rovniciach by sa podmienky dávať nemali, lebo je to proste ROVNICA a keď Ti
vyjde nejaké riešenie, tak buď vyhovuje danej rovnici alebo nie (na to je skúška). Tu x nie je premenná (hocijaké číslo), ale neznáma, za
ktorou je skryté úplne konkrétne číslo - koreň tej rovnice. (Napríklad to x je -2,8, takže je zbytočné písať, že x nesmie byť 7, lebo x aj tak 7 nie je.
Ak by x bolo 7, že by to tak vyšlo, skúška by nevyšla.)
Zas chápem aj to, že sa robia úpravy za určitých podmienok - ale mne sa tie argumenty našej matikárky páčili a myslím, že v nich je nejaká pravda.
↑ Dana1: jenže existují takové rovnice a nerovnice, kdy vyjdou řešení třeba dvě a nějaké, nebo všechny nesplňují podmínky, je zbytečné potom počítat druhý kořen nebo tak... když už víme, kam to spěje, já jsem spíše z té střední školy, že zkoušku sice děláme, ale v písemce, kde je kupa těžkých příkladů na to není čas... takže to řešíme takhle