Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Mám v semestrální práci vypracovat několik limit funkcí. Nebudu tady mlžit, spočítat je neumím. Podařilo se mi s pomocí spolužáků některé vypočítat. Každý má jiné zadání, a proto není možné opisovat. Nedokážu vypočítat tuto limitu. Pomohli byste mi jak na to? Je to semestrálka. Učitel po nás chce ať více rozepíšeme postup, ať je jasné, co z čeho vyplývá a jak jsme na to přišli. Fakt nevím co s tím.... náš učitel je prostě blázen do matiky, nedokáže pochopit, že nám to tak není jasný jako jemu... Přímo se vyžívá v zadávání příkladů, které nespočítá nikdo ve třídě. Děkuju za pomoc
↑ Maxim K:
děkuju, napadlo mě to.. omlouvám se, že jsem neřekla celé zadání... vypočítat se má bez l'Hospitalova pravidla.. v případě jeho použití je penalizace ztráty 75% bodů tj mohu maximálně získat 2,5 bodů z 10 a to je málo:( takže se ptám jestli to jde řešit bez lhopitala
Počítal bych to bez l'Hospitalova pravidla. Řesení spočívá v tom, jak moc dobře znáš limity, které považujeme za známé. Za mé řešení by jsi měla dostat bez problému 10 bodů. Doporučuji si postup pečlivě pročíst, pokud je to semestrální práce je také možné, že bude po Tobě vyžadovat ať mu ho vysvětlíš, takže to nepodceň.

↑ SweetNelli:
Je nutné dodělat podmínky. Ty si dodělej už ale sama, protože ty zvládneš. PS: Podívej se hlavně jak jsem použil větu o limitě složené funkce u výpočtu limity (1 - cos x) / x^2 = 1/2. Určitě učitel bude chtít vidět, jak jsi ji použila.
↑ Maxim K:
Jsem na gymnáziu Christiana Dopplera a po změnu vyučujícího mám obrovské problémy s matematikou, které jsem do takové míry nemívala. Něco takového bych prostě vymyslet nemohla. :(
taky chodím na gympl a takhle složité limity jsme nikdy nepočítali, poradil bych si s ní pouze opakovynáým použitím L'Hospitala.. aspoň mě uklidňuje, že ani u vás ve třídě na to moc lidí nepřijde :-D
a na gymplu děláte semestrální práci jo?
↑ jrn:
ano, říká tomu semestrálka nebo také kompozice.. ten příklad je dost hnusnej a fakt bych netušila jak na to... i přes lhopitala je to dost složitý, navíc se za něj strhne 75% bodů, protože podle našeho učitele se všechny limity co děláme dají řešit bez něj... navíc nám prej ukázal lhospitala jen pro zajímavost, ale víc se o této větě dozvíme až na VŠ, takže nám ho více méně zakázal používat, pokud přímo nevysloví v zadání, že ho smíme použít.. pokud bych v semestrálce použila toto pravidlo, tak když to vypočítám dobře tak nemůžu už ale získat plnejch 10 bodů za příklad, ale pouze 2,5 bodu...
↑ SweetNelli:
Zdravím,
smím takový OT dotaz? (v tématu označeném za vyřešené se to již může).
Proč tedy máš nárok na 10 bodů za tuto úlohu, kterou komplet převezmeš od kolegy ↑ Arty: (děkuji kolegovi), když vyřešiš za 2,5 a odpovídá to skutečnému stavu znalosti.
Potom i váš učitel má zkreslenou představu o realitě.
Děkuji.
....
↑ jelena:
Rozumím tomu, co tím chceš říct. Ano, je to podvod. Neumím to spočítat a bohužel bojuji mezi 3-4 z matematiky. Ráda bych dostala 3, protože celá kompozice má velkou váhu. Takové problémy s matikou jsem nemívala až v tomto ročníku. Nemůžu se obhájit, je fakt , že ať tam přidám nějaké věty navíc, stále to nebude moje řešení. Je to jen záchrana, sice vidím ty úpravy, otázkou je, jestli bych spočítala obdobný příklad... nejspíše ne
↑ SweetNelli:
děkuji, jen mi to přide na hlavu postavené - stejně, jako napomenutí slibované v tomto tématu.
Měj se hezky.
Stránky: 1