Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím. Potřeboval bych pomoci s tímto příladem. Nevím si s ním moc rady. Napadlo mne řešit ho tak že bych si dosadili do vzorce indukovaného napětí U=B*l*v . Zřejmě to ale není ta správná cesta. Předem děkuji za všechny nápady.
Dvojice rovnoběžných nepohyblivých vodičů leží v jedné vodorovné rovině ve vzájemné vzdálenosti 12 . 10 - 2 m. Kovová tyč hmotnosti 5 . 10- 3 kg leží na obou vodičích kolmo k nim. Soustava je v homogenním magnetickém poli o mg. indukci 0,5 T, mg. indukční čáry jsou kolmé na rovinu vodičů. Jeden konec každého nepohyblivého vodiče opatříme kontaktem.
Mezi tyto kontakty připojíme zdroj stálého elektromotorického napětí 3 V a stálého vnitřního odporu. Určete rychlost v 2 rovnoměrného pohybu tyče;
Předpokládejte, že tyč koná klouzavý pohyb po dvojici nepohyblivých vodičů se zanedbatelným třením. El. odpor vodičů a tyče neuvažujte.
Řekl bych že je potřeba spočítat sílu působící na vodič s proudem v mg. poli.
Řekl bych dále, že ta síla bude konstantní a tudíž pohyb bude rovnoměrně zrychlený. Ale zadání tvrdí, že bude rovnoměrný, tak se mi to nějak nezdá (to zadání se mi nezdá).
Kdyžtak mě prosím opravte :)
↑ robert.marik: Ne. To zadání je opravdu tak. Na rovnoměrně zrychlený pohyb byla v příkladu druhá otázka. Tu jsem již spočítal. Aspon doufam ze to tak opravdu je :) . Kdyžtak tady je ta druhá otázka:
a) Mezi tyto kontakty připojíme zdroj stálého proudu 2 A. Určete rychlost v 1 pohybu tyče jako funkci času, jestliže předpokládáme, že v čase 0 s je rychlost pohybu tyče nulová;