Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 04. 2008 06:21

Loopta
Zelenáč
Reputace:   

mg pole

Zdravím. Potřeboval bych pomoci s tímto příladem. Nevím si s ním moc rady. Napadlo mne řešit ho tak že bych si dosadili do vzorce indukovaného napětí U=B*l*v . Zřejmě to ale není ta správná cesta. Předem děkuji za všechny nápady.

Dvojice rovnoběžných nepohyblivých vodičů leží v jedné vodorovné rovině ve vzájemné vzdálenosti 12 . 10 - 2 m. Kovová tyč hmotnosti 5 . 10- 3 kg leží na obou vodičích kolmo k nim. Soustava je v homogenním magnetickém poli o mg. indukci 0,5 T, mg. indukční čáry jsou kolmé na rovinu vodičů. Jeden konec každého nepohyblivého vodiče opatříme kontaktem.
Mezi tyto kontakty připojíme zdroj stálého elektromotorického napětí  3 V a stálého vnitřního odporu. Určete rychlost v 2 rovnoměrného pohybu tyče;

Předpokládejte, že tyč koná klouzavý pohyb po dvojici nepohyblivých vodičů se zanedbatelným třením. El. odpor vodičů a tyče neuvažujte.

#2 30. 04. 2008 09:20

robert.marik
Einstein
Reputace:   

Re: mg pole

Řekl bych že je potřeba spočítat sílu působící na vodič s proudem v mg. poli.
Řekl bych dále, že ta síla bude konstantní a tudíž pohyb bude rovnoměrně zrychlený. Ale zadání tvrdí, že bude rovnoměrný, tak se mi to nějak nezdá (to zadání se mi nezdá).

Kdyžtak mě prosím opravte :)

#3 30. 04. 2008 17:20

Loopta
Zelenáč
Reputace:   

Re: mg pole

↑ robert.marik: Ne. To zadání je opravdu tak. Na rovnoměrně zrychlený pohyb byla v příkladu druhá otázka. Tu jsem již spočítal. Aspon doufam ze to tak opravdu je :) . Kdyžtak tady je ta druhá otázka:

a) Mezi tyto kontakty připojíme zdroj stálého proudu 2 A. Určete rychlost v 1 pohybu tyče jako funkci času, jestliže předpokládáme, že v čase 0 s je rychlost pohybu tyče nulová;

Zápatí