Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
mám za úkol dokázat toto tvrzení
.
Můj postup je prý špatný, ale nepochopil jsem bohužel proč. Proto bych vás chtěl požádat, jestli byste mi řekli, v čem dělám chybu.
Můj postup:
Pokud
, znamená to, že je to číslo dělitelné dvěma beze zbytku. Proto je
určitě sudé. Aby byl součin dvou čísel sudý, musí být alespoň jeden z činitelů sudé číslo. Z toho dostáváme podmínku, že
. Tím je dokázáno.
Správný (oficiální) postup:
Vytvoříme obměnu výroku
znamená "nedělí"
a dokážeme platnost obměny implikace. Aby dvojka nedělila n, bude n ve tvaru
. Pro
dostáváme:
což není dvěma dělitelné. Tím jsme dokázali platnost obměny a proto je také původní implikace pravdivá.
Děkuji za odpověď.
↑ Sulfan:
Ahoj..Neupresnil si zadanie..Tvoj postup je z hľadiska ľudskej logiky správny, ale oni zrejme potrebovali postup pomocou obmeny implikácie. To by v zadaní malo byť.
V zadání je pouze dokažte (to znamená jakýmkoli způsobem a povolenou technikou - přímý, nepřímý, spor, indukce a jakýmkoliv způsobem - převedení na obměnu ...).
Jen chci vědět, jestli v případě implikace můžu to první tvrzení
vzít jako pravdivé a postupnými pravdivými ekvivalentními úpravami dojít opět k pravdě (jako v tomto případě) - tedy k výroku B
.
↑ BakyX:
V takomto pripade je to jasne, alebo by to aspon malo byt, ze ide o nepriamy dokaz uz zo zadania... Pretoze, ak je predpoklad zlozitejsi ako zaver, tak sa dokaz robi pomocou obmenenej vety. :) cize, ak chcem dokazat tvrdenie, ze ak 2 deli n na druhu, potom dva deli n, musim postupovat tak, ze vetu odbratim a znegujem (obmenena veta)...
PS: na to, ci mame robit priamy dokaz, alebo dokaz nepriamy, musí prist riesitel sam... je len dobra vola zadavatela ulohy, ci mu pomoze v zadani, alebo nie, teda, ci napise, ze ma dokaz robit obmenenou vetou alebo nie, ale to vacsinou tak nie je... :)
↑ Sulfan:
Prvou otazkou, skor ako zacnes vykonavat nejaky dokaz je odpoved na otazku: Ako dokaz mozno dokazovat? Priamo, alebo nepriamo?? :) Zakladna definicia hovori, ze ak je predpoklad (prava strana celej formulky) zlozitejsi, ako zaver (lava strana formulky, za znakom implikacie) dokaz mozno vykonavat nepriamo. Ak je predpoklad jednoduhsi ako zaver, mozno dokaz vykonat priamo.
napr. : 2/n - - > 2/ n na 2 mozno vykonat priamo... pretoze predpoklad je jednoduhsi ako zaver...
ale 2/ n na 2 --> 2/n mozno vykonat len obmenou vety...
↑ ITLover: není náhodou předpoklad nalevo a závěr napravo v tom tvrzení?
↑ ITLover: no je to drobnost, ale připadám si jako asi kdybych dneska rano dostal palicí přes hlavu :D myslíme oba na toto:
ano... v nasom priklade:

je predpoklad 2/n na 2 a zaver je 2/n...
Nasiel som ti aj presnu citaciu z jednej stranky zaoberajucej sa matematikou a tym som si potvrdil aj to, ze moje tvrdenie je spravne- tu to mas:
Mnohé matematické vety sú vyjadrené vo forme implikácie:
, kde A je predpoklad a B je dôsledok (tiež označovaný ako záver)
↑ ITLover: ok, v tom případě je už vše jasné - v případě dokazování implikací se budu řídit (tvým) pravidlem (definicí). Nikdy předtím jsem ji neslyšel, tak teď aspoň ty důkazy budu dělat konečně správně :D. Díky za pomoc (+).