Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Vypočítej objem pravidelného 8-bokého jehlanu s výškou 1m, Odchylka pobočné hrany od podstavy je 60°. Vysledek nevim ceho 0,3392, Sp= 1,02. Postupoval jsem, ze jsem si to rozdelil na 8 trojuhelniku, ale z tech se sklada jak podstava, tak plast ze? No a tu jsem se zamotal zkousel jsem pocitat jak me napadlo, ale porad nic :D
Podstavou je pavidelný osmiúhelník ABCDEFGH. Uvažme jeho střed S. Pak trojúhelníky ABS, BCS, CDS, ... , HAS jsou shodné a rovnoramenné. (na to už jsi přišel i sám). Označme střed strany AB jako X. Dáke označme špičku jehlanu jako V. Trojúhelník XSV bude pravoúhlý a ty v něm znáš jednak stranu SV a jednak úhel VXS=60 stupňů, takže pomocí goniometirckých funkcí si dopočítáš stranu XS.
Dále si uvědom, že součet úhlů ASB, BSC, CSD, ..., HSA je 360 stupňů a všechny tyto úhly jsou stejně velké, takže velikost jednoho z nich bude 360/8 = 45 stupňů. Úhel ASB je tedy 45 stupňů a úsečka XS ho půlí, takže úhel ASX je 22,5 stupňů. Odtud pomocí goniometrických funkcí dopočítej v pravoúhlém trojúhelníku AXS stranu AX (znáš totiž úhel ASX a stranu XS). Dvojnásobek strany XS je strana AB.
Nyní pomocí vzorce pro obsah trojúhelníku vypočítáš obsah trojúhelníku ABS (znáš stranu AB a k ní výšku XS). Když si uvědomíš, že trojúhelníky ABS, BCS, CDS, ..., HAS jsou shodné, tak stačí obsah trojúhelníku ABS vynásobit osmi a dostaneš obsah celé podstavy ABCDEFGH, která je složena z osmi těchto trojúhelníků. Přes vzorec pro objem jehlanu dopočítáš hledaný objem (znáš obsah podstavy ABCDEFGH a výšku SV).
Číselně si to vyřeš sám.

↑ Icysight:
Mě vychází objem 3,9242 m^3
Edit:
Výsledek jsem zapomněl dělit 3