Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím, řešil jsem 3 podobné soustavy, ale jen o 2 neznámých a s touhle si nemohu poradit. Mělo by to jít pomocí substituce, ale nějak nevím, čím co nahradit a jak pak dál postupovat. Zkoušel jsem různé kombinace, už si nevim rady. Dekuju za kazdou pomoc.

U této exponencionalni rovnice se nemohu dobrat kvadratickeho trojclenu pro zmenu. Take by to melo jit metodou substituce, ale opet jsem si s tim marne lamal hlavu.

Tak jsem nad tim dumal a jestli jsem dumal správně, tak v ta soustava tedy vypadá takto

a zjistil jsem, že jsem docela uplně zapomněl jak se řeší soustava o třech neznámých. Mohl bys mě ještě trošku víc nasměrovat? Použil bys sčítací nebo dosazovací metodu?
a u té exponencionální jsem uplně ztracený.. sepsal jsem si to podle tvé rady, ale moudřejší z toho moc nejsem
↑ Scorpion91:
Ahoj..
Máš to zle..
Nie 1/a, ale 2a
Nie 1/b, ale 2b
Tú rovnicu pošlem zachvíľu

Super, ta rovnice je dořešená. Díky moc.
Ovšem zásek na té soustavě.
Mám tedy soustavu z té substituce

zde jsem si za b dosadil
-> 
a nyní nevim kam to mam dosadit. Zkoušel jsem to dosadit do druhé rovnice
a vyšlo mi, že
ale vubec netusim, jestli je to spravny postup a pokud ano, tak jak bych mel pokracovat?

Počítal jsem to nadvakrát a nevychází mi pořád zkouška, tim pádem dělám opět něco špatně. Pro dnešek už toho nechám, s tim příkladem se morduju skoro dobrý 3 hodiny..