Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 05. 2008 12:12 — Editoval nika.v (02. 05. 2008 12:17)

nika.v
Reputace:   

Limitky

Ahoj lidičky, mám problém s 4 limitami. Pomůžete? Děkuju. pa eja

$\lim_{x \to \0}(\frac{sinx}{x})^{\frac{1}{x}} $

$\lim_{x \to \0}(1+x)^{lnx} $
zde by šlo snad rovnou dosadit? = (1+0)^ln0=(1+0)^1=1

$\lim_{x \to \0}(1+tgx)^{\frac{1}{x}} $

$\lim_{x \to \0}(e^\frac{x^2}{2}*cosx )^{\frac{4}{x^4}} $

PS: něka mi blbne text - za závorkou jde vždy o mocninu na 1/x, na lnx, na 4/xna4

Lishaak: TeX opraven

#2 02. 05. 2008 15:41

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Re: Limitky

Přístup (1+0)^ln0=(1+0)^1=1 nefunguje, protože logaritmus nuly je -oo. Musí se použít vztah
$\lim_{x\to x_0} f(x)^{g(x)}=e^{\lim__{x\to x_0}\ln(f(x))g(x)}$,
pak pomůže L'Hospital.
Ve druhém a třetím příkladě jde použít trik s eulerovým číslem, ukážu to na tom druhém:
$\lim_{x\to \infty} (1+\frac1{x})^x=\lim_{x\to 0} (1+x)^{1/x}=e$
$\lim_{x\to 0} (1+x)^{\ln x}=\lim_{x\to 0} [(1+x)^{1/x}]^{x\ln x}=\lim_{x\to 0} e^{x\ln x}=e^0=1$
(proč jde x lnx k nule není zřejmé, ale už je to opět standardní L'Hospital.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#3 02. 05. 2008 20:38

Saturday
Einstein
Škola: MFF UK
Reputace:   
Web

↑ nika.v: Jen dodám, že $1^{\infty}$ je nedefinovaný výraz, proto nemůžeš udělat úpravu, kterou jsi naznačila u druhého příkladu
(viz např. http://www.fsid.cvut.cz/cz/U201/map/mat … app201.htm)

Lasciate ogni speranza. | Podílí se na Encyklopedii Fyziky (http://fyzika.jreichl.com) | Oblíbený IT projekt http://online-domain-tools.com

#4 05. 05. 2008 10:55

nika.v
Reputace:   

↑ Kondr:

No, to jsi moc nepomohl. Mě ty limity nejdou do hlavy. Písnu moje pokusy a úvahy, mrkneš se na ně?

U prvního příkladu vím, že lim, když x jde k 0 argumentu sinx/x je pravidlem = 1, ovšem mrší mi to tu 1/x, ale zase 1 na cokoliv je vždy 1 a při použití l´Hospitala mi vyjde hrůza.

U příkladu s (1+tg x) na 1/x, když použiji l´Hospitala, tak se nikam nedostanu a upravit to na výraz (1+x)na1/x fakt neumím.

Poslední příklad s (ena (xna2/2) * cosx)na (4/xna4), tak na tento příklad koukám cca 14 dní a nic jsem nevymyslela. Když zkusím l´Hospitala zase mi vyjde hrůza.

#5 05. 05. 2008 11:23 — Editoval Jorica (05. 05. 2008 14:09)

Jorica
Místo: Vyškov
Reputace:   

↑ nika.v:
urcite budes muset postupovat podle vztahu, co ti tu navrhl ↑ Kondr:, a to:

$\lim_{x\to x_0} f(x)^{g(x)}={\mathrm e}^{\lim__{x\to x_0}\ln(f(x))g(x)}$

Neni totiz pravda, ze 1 na cokoliv je 1...prave $1^{\infty}$ je neurcity vyraz, pokud pouzijes vyse uvedeny vztah, prevedes limitu na tvar nula lomeno nulou a pouzijes l'Hospitala...zkusim naznacit:

$\lim_{x \to 0}(\frac{\sin x}{x})^{\frac{1}{x}}=\lim_{x\to 0} {\mathrm e}^{\ln(\frac{\sin x}{x})^{\frac{1}{x}}}=\lim_{x\to 0} {\mathrm e}^{{{\frac{1}{x}}}\cdot\ln(\frac{\sin x}{x})}={\mathrm e}^{\lim_{x\to 0} {{\frac{1}{x}}}\cdot\ln(\frac{\sin x}{x})}={\mathrm e}^{*}$, kde

$*=\lim_{x\to 0} {{\frac{1}{x}}}\cdot\ln(\frac{\sin x}{x})$

Pokud vyraz za limitou zapises takto:

$*=\lim_{x\to 0} {{\frac{\ln(\frac{\sin x}{x})}{x}$, dostavas po dosazeni nuly neurcity vyraz nula lomeno nulou a pouzijes l'Hospitala...nekolikrat za sebou, az se dopracujes k vyseldku....a ten pak dosadis do exponentu cisla e (misto *) a mas hodnotu vysledne limity.

Editace: tak mi po 3 l'Hospitalech vysla samotna limita rovna 0 a po dosazeni do exponentu je vysledek zadane limity ${\mathrm e}^0=1$...tak snad tam neni chyba ;)

Ostatni priklady bys mela pocitat obdobne.

#6 05. 05. 2008 11:45

Jorica
Reputace:   

Porad jsem nemohla prijit na zadani toho posledniho a ted jsem to louskala z tveho slovniho popisu...je to takto?

$\lim_{x \to \0}\({\mathrm e}^{\frac{x^2}{2}}\cdot\cos x\)^{\frac{4}{x^4}}$

#7 05. 05. 2008 12:31

nika.v
Reputace:   

↑ Jorica:

jojo, takhle ten hnus vypadá, já už jsem z toho na prášky, jdou mi jednoduché limity, ale tyhlety ani omylem

#8 05. 05. 2008 13:00 — Editoval nika.v (05. 05. 2008 13:09)

nika.v
Reputace:   

U prvního příkladu jsem zkusila toto:
$\mathop{\lim}\limits_{x \to \0}(\frac{sin x}{x})^\frac{1}{x} $ = l´Hospital
$\frac{1}{x}(\frac{sinx}{x})^\frac{1-x}({x}) (\frac{x*cosx - sin x}{x^2 })$
$\frac{1}{x}(\frac{sinx}{x})^\frac{1}({x})(\frac{x}{sinx})*$
$(\frac{cosx}{x}-\frac{sinx}{x^2 })$

No, ale teď babo raď. To mám stále pokračovat s l´Hospitalem? Po pravdě ani nevím jak, protože umím (fg)´, ale (abcd)´ to fakt neumím
a mimochodem, když si tyto zápisy frknu do texu, tak je to v pohodě a jak je lupnu sem, tak mi to v náhledu ukazuje chyby, to jsem z toho jelenec

#9 05. 05. 2008 14:05 — Editoval Jorica (05. 05. 2008 14:10)

Jorica
Reputace:   

↑ nika.v:
Z toho zapisu nejsem moc moudra, jak jsi to derivovala :( koukni na ten muj postup a vyslednou limitu $*=\lim_{x\to 0} {{\frac{\ln(\frac{\sin x}{x})}{x}$ (aby sel pouzit l'Hospital, musi to byt podil a po dosazeni musi vychazet 0/0 nebo oo/oo), coz ta moje limita splnuje...u te tve to nedokazu posoudit, ten zacatek se mi nezobrazuje...ted derivuj zvlast citatele (jako slozenou fci) a zvlast jmenovatela ....pokud budes pouzivat l'Hospitala nekolikrat, porad musis mit za limitou podil 0/0 nebo oo/oo.

Natukam ti dalsi kousek z te 1...ostatni priklady jsou totez dokola, nekde jsem tu na smiraku pocitala i tu posledni limitu a vyslo mi snad ${\mathrm e}^{\frac 13}$...ted to nemuzu najit, ale postup byl stejny...tak k te 1:

$*=\lim_{x\to 0} {{\frac{\ln(\frac{\sin x}{x})}{x}=\{\frac 00\}$ l'Hospital

$\lim_{x\to 0} \frac{\frac{x}{\sin x}\cdot\frac{x\cos x-\sin x}{x^2}}{1}=\lim_{x\to 0}\frac{x\cos x-\sin x}{x\sin x}=\{\frac 00\}$ l'Hospital

$\lim_{x\to 0}\frac{\cos x-x\sin x-\cos x}{\sin x+x\cos x}=-\lim_{x\to 0}\frac{x\sin x}{\sin x+x\cos x}=\{\frac 00\}$ l'Hospital

$-\lim_{x\to 0}\frac{\sin x+x\cos x}{\cos x+\cos x-x\sin x}=\frac 02=0$

No a kdyz nulu vratim do exponentu, vyjde, jak uz jsem psala ${\mathrm e}^0=1$

Podrobneji uz to rozepsat neumim, je tam kazdy krok, samo, ze derivuji citatele a jmenovatele zvlast, jen jsou tam souciny, takze uvazit derivaci soucinu. Za preklepy se omlouvam, tukam to tu se synem na kline a porad se mi snazi opravovat chyby :)

Zápatí