Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Přístup (1+0)^ln0=(1+0)^1=1 nefunguje, protože logaritmus nuly je -oo. Musí se použít vztah
,
pak pomůže L'Hospital.
Ve druhém a třetím příkladě jde použít trik s eulerovým číslem, ukážu to na tom druhém:
(proč jde x lnx k nule není zřejmé, ale už je to opět standardní L'Hospital.
↑ nika.v: Jen dodám, že je nedefinovaný výraz, proto nemůžeš udělat úpravu, kterou jsi naznačila u druhého příkladu
(viz např. http://www.fsid.cvut.cz/cz/U201/map/mat … app201.htm)
↑ Kondr:
No, to jsi moc nepomohl. Mě ty limity nejdou do hlavy. Písnu moje pokusy a úvahy, mrkneš se na ně?
U prvního příkladu vím, že lim, když x jde k 0 argumentu sinx/x je pravidlem = 1, ovšem mrší mi to tu 1/x, ale zase 1 na cokoliv je vždy 1 a při použití l´Hospitala mi vyjde hrůza.
U příkladu s (1+tg x) na 1/x, když použiji l´Hospitala, tak se nikam nedostanu a upravit to na výraz (1+x)na1/x fakt neumím.
Poslední příklad s (ena (xna2/2) * cosx)na (4/xna4), tak na tento příklad koukám cca 14 dní a nic jsem nevymyslela. Když zkusím l´Hospitala zase mi vyjde hrůza.
↑ nika.v:
urcite budes muset postupovat podle vztahu, co ti tu navrhl ↑ Kondr:, a to:
Neni totiz pravda, ze 1 na cokoliv je 1...prave je neurcity vyraz, pokud pouzijes vyse uvedeny vztah, prevedes limitu na tvar nula lomeno nulou a pouzijes l'Hospitala...zkusim naznacit:
, kde
Pokud vyraz za limitou zapises takto:
, dostavas po dosazeni nuly neurcity vyraz nula lomeno nulou a pouzijes l'Hospitala...nekolikrat za sebou, az se dopracujes k vyseldku....a ten pak dosadis do exponentu cisla e (misto *) a mas hodnotu vysledne limity.
Editace: tak mi po 3 l'Hospitalech vysla samotna limita rovna 0 a po dosazeni do exponentu je vysledek zadane limity ...tak snad tam neni chyba ;)
Ostatni priklady bys mela pocitat obdobne.
U prvního příkladu jsem zkusila toto:
= l´Hospital
No, ale teď babo raď. To mám stále pokračovat s l´Hospitalem? Po pravdě ani nevím jak, protože umím (fg)´, ale (abcd)´ to fakt neumím
a mimochodem, když si tyto zápisy frknu do texu, tak je to v pohodě a jak je lupnu sem, tak mi to v náhledu ukazuje chyby, to jsem z toho jelenec
↑ nika.v:
Z toho zapisu nejsem moc moudra, jak jsi to derivovala :( koukni na ten muj postup a vyslednou limitu (aby sel pouzit l'Hospital, musi to byt podil a po dosazeni musi vychazet 0/0 nebo oo/oo), coz ta moje limita splnuje...u te tve to nedokazu posoudit, ten zacatek se mi nezobrazuje...ted derivuj zvlast citatele (jako slozenou fci) a zvlast jmenovatela ....pokud budes pouzivat l'Hospitala nekolikrat, porad musis mit za limitou podil 0/0 nebo oo/oo.
Natukam ti dalsi kousek z te 1...ostatni priklady jsou totez dokola, nekde jsem tu na smiraku pocitala i tu posledni limitu a vyslo mi snad ...ted to nemuzu najit, ale postup byl stejny...tak k te 1:
l'Hospital
l'Hospital
l'Hospital
No a kdyz nulu vratim do exponentu, vyjde, jak uz jsem psala
Podrobneji uz to rozepsat neumim, je tam kazdy krok, samo, ze derivuji citatele a jmenovatele zvlast, jen jsou tam souciny, takze uvazit derivaci soucinu. Za preklepy se omlouvam, tukam to tu se synem na kline a porad se mi snazi opravovat chyby :)