Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 01. 02. 2011 15:46 — Editoval shark.jd (01. 02. 2011 15:46)

shark.jd
Zelenáč
Reputace:   

Lineární kombinace vektorů - správné vytvoření matice pro zjištění

Dobrý den,

toto téma zde již bylo řešeno mnohokrát, ale nikde jsem se nedočetl, jak správně sestavit matici z vektorů, díky které gaussovou eliminací zjistím lin. závislost. Jde mi to, že souřadnice vektorů mohu napsat buď do řádků, nebo do sloupců matice. Jak je to správně a jak to poznám?

Vektory jsem viděl zadané více způsoby, závisí to na tom? Například v=(1,-5,3,4) nebo také u=(4x1, 5x2, 4x3, 5x4), kde číslo za x je koeficient; další způsob pak w=(2x^3, 3x^2, 2x, 5).

Mohl by prosím někdo vysvětlit, jak tedy správně sestavit matici pro zjištění té lineární závislosti a jak to souvisí s typem zadání vektorů?

Předem díky za odpověď

• (téma jako vyřešené označil(a) shark.jd)

#2 01. 02. 2011 15:50 — Editoval teolog (01. 02. 2011 15:54)

teolog
Místo: Praha
Škola: MFF + PřF UK
Pozice: Gymnázium Přírodní škola - učitel (M, Z)
Reputace:   167 

Re: Lineární kombinace vektorů - správné vytvoření matice pro zjištění

↑ shark.jd:
Dobrý den,

sestavení matice z vektorů na typ vektorů vůbec nezávisí. prostě vektory napíšete do řádků pod sebe (i sloupce jsou možné),
Např. $\vec{u}=(1,2,3), \vec{v}=(0,-2,3), \vec{w}=(1,1,0)$
Potom matice vypadá takto: $\begin{pmatrix}  1 & 2 & 3 \nl  0 & -2 & 3 \nl  1 & 1 & 0  \end{pmatrix} $

Při zjišťovýní LZ vektorů na pořadí nezáleží, klidně mohu řádky navzájem prohazovat, jak se mi to hodí.

A vektory mohou skutečně být zadány různým způsobem, nejčastěji klasicky číselně, mohou tam být parametry nebo další objekty.

#3 01. 02. 2011 17:20

shark.jd
Zelenáč
Reputace:   

Re: Lineární kombinace vektorů - správné vytvoření matice pro zjištění

↑ teolog: Dobrá, takže při zjišťování závislosti na to nemusím vůbec myslet a prostě to dám do řádků. Moc děkuji za objasnění.

Zápatí