Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
toto téma zde již bylo řešeno mnohokrát, ale nikde jsem se nedočetl, jak správně sestavit matici z vektorů, díky které gaussovou eliminací zjistím lin. závislost. Jde mi to, že souřadnice vektorů mohu napsat buď do řádků, nebo do sloupců matice. Jak je to správně a jak to poznám?
Vektory jsem viděl zadané více způsoby, závisí to na tom? Například v=(1,-5,3,4) nebo také u=(4x1, 5x2, 4x3, 5x4), kde číslo za x je koeficient; další způsob pak w=(2x^3, 3x^2, 2x, 5).
Mohl by prosím někdo vysvětlit, jak tedy správně sestavit matici pro zjištění té lineární závislosti a jak to souvisí s typem zadání vektorů?
Předem díky za odpověď

↑ shark.jd:
Dobrý den,
sestavení matice z vektorů na typ vektorů vůbec nezávisí. prostě vektory napíšete do řádků pod sebe (i sloupce jsou možné),
Např. 
Potom matice vypadá takto: 
Při zjišťovýní LZ vektorů na pořadí nezáleží, klidně mohu řádky navzájem prohazovat, jak se mi to hodí.
A vektory mohou skutečně být zadány různým způsobem, nejčastěji klasicky číselně, mohou tam být parametry nebo další objekty.
Stránky: 1