Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 02. 2011 23:18

shark.jd
Zelenáč
Reputace:   

Laplaceova transformace impulsu

Dobrý den,

potřeboval bych poradit s jedním typem příkladu ke zkoušce z matematické analýzy.

http://www.sdilej.eu/pics/c99b1358a6e3f7d1578b7fed7d151488.png

Vůbec mi není jasné, jakým způsobem je to řešeno. V materiálech pro ČVUT jsem pochopil tak nějak metodu pomocí určitých ingegrálů, na zkoušce jsem to použil, ale úplně jsem se do toho zamotal a opravující mi tam připsala nevhodný postup. Chtěl bych pochopit tento, ale potřeboval bych nějak nakopnout. Ten poslední krok F (p) už je mi jasnej, to je pomocí vzorečků pro laplaceovu transformaci. Nechápu ale, jak sestavili to f(t).

Najde se nějaká hodná duše, která by mi poradila, jak to vyřešit? Klidně i hodit nějaký odkaz, kde by to bylo rozumně vysvětleno.

Předem moc díky za reakce

• (téma jako vyřešené označil(a) shark.jd)

#2 04. 02. 2011 13:37

Asinkan
Reputace:   

Re: Laplaceova transformace impulsu

Pro časový posun platí $L[H(t-a)*g(t-a)]=e^{-as}G(s)$. Proto to chtěl upravit na funkci s argumentem (t-1)   jinak tedy je jasné, že $3t^2-2t+2=3(t-1)^2+4(t-1)+3$.
A ty koeficienty zjistíš z rovnice $a(t-1)^2-b*(t-1)+c=3t^2-2t+2$

Do prázdného domu vešli 4 lidé, poté odešlo 6 lidí. Kolik lidí musí do domu vejít, aby byl dům prázdný?

#3 05. 02. 2011 14:34

shark.jd
Zelenáč
Reputace:   

Re: Laplaceova transformace impulsu

↑ Asinkan: Díky moc, proštudoval jsem znova ty materiály z ČVUT a už to vypadá, že tomu rozumím.

Zápatí