Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 02. 2011 16:49 — Editoval Hudler (17. 02. 2011 16:56)

Hudler
Škola: FIT CVUT
Reputace:   

Počet částí roviny rozdělené přímkami

Zdravím

"V rovině jsou právě 3 přímky, které se protínají v jednom bodě A, a dalších 7 vzájemně různoběžných přímek, které nejsou rovnoběžné se žádnou z předchozí 3 přímek a neprocházejí bodem A. Počet částí roviny, na něž těchto 10 přímek rozdělí rovinu je:"

Přímka dělí rovinu na 2 poloroviny, 2 přímky na 4 části, 3 přímky procházející jedním bodem na 6(?) částí, 3 přímky navzájem různoběžné na 7(?) částí.

Nevím jak na to, když jsem si zkoušel kreslit obrázek, vycházelo mi ještě více částí. Napadá mě určit počet průsečíků a pak to počítat jako kombinace... první 3 přímky -> 1 průsečík n.přímka dalších (n-1) průsečíků... To mi vychází 43(?) průsečíků.

I kdybych uvažoval správně, nejde to řešit jednodušeji?

Díky.

#2 17. 02. 2011 16:51

Tychi
Škola: MFF UK
Reputace:   56 
Web

Re: Počet částí roviny rozdělené přímkami

řešilo se graficky zde

Vesmír má čas.

#3 17. 02. 2011 16:56

Hudler
Škola: FIT CVUT
Reputace:   

Ano, ale téma je označené jako vyřešené a mě spíše zajímá, jak to spočítat. obrázek není moc elegantní řešení. Jedná se o stejnou úlohu akorát já jsem četl "7 navzájem různoběžných přímek" - můj výsledek neodpovídá.

Jak takové příklady ale spočítat bez obrázků?

#4 17. 02. 2011 17:36

Tychi
Škola: MFF UK
Reputace:   56 
Web

aha, ty je máš různoběžné, tak to je trošku problém
I když výsledek odpovídá rovnoběžným, takže asi chyba v tvém zadání.

Pokud je bereš různoběžné, tak nemůžeš vědět, v kolika bodech se protínají, třeba se těch sedm protne v jednom bodě a to je pak úplně jiné počítání, než když se to nestane..

Pokud jde o rovnoběžnou variantu, tak sedm rovnoběžných má mezi sebou a nad sebou a pod sebou osm mezer, které jsou škrtnuté třemi různoběžkami. Což těch osm mezer dělí na 8x4=32 polí. Pod nimi je průsečík těch tří různoběžek, což přidává další dvě části.

Víc asi k tomu nenapíšu..

Vesmír má čas.

Zápatí