Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím
"V rovině jsou právě 3 přímky, které se protínají v jednom bodě A, a dalších 7 vzájemně různoběžných přímek, které nejsou rovnoběžné se žádnou z předchozí 3 přímek a neprocházejí bodem A. Počet částí roviny, na něž těchto 10 přímek rozdělí rovinu je:"
Přímka dělí rovinu na 2 poloroviny, 2 přímky na 4 části, 3 přímky procházející jedním bodem na 6(?) částí, 3 přímky navzájem různoběžné na 7(?) částí.
Nevím jak na to, když jsem si zkoušel kreslit obrázek, vycházelo mi ještě více částí. Napadá mě určit počet průsečíků a pak to počítat jako kombinace... první 3 přímky -> 1 průsečík n.přímka dalších (n-1) průsečíků... To mi vychází 43(?) průsečíků.
I kdybych uvažoval správně, nejde to řešit jednodušeji?
Díky.
Ano, ale téma je označené jako vyřešené a mě spíše zajímá, jak to spočítat. obrázek není moc elegantní řešení. Jedná se o stejnou úlohu akorát já jsem četl "7 navzájem různoběžných přímek" - můj výsledek neodpovídá.
Jak takové příklady ale spočítat bez obrázků?
aha, ty je máš různoběžné, tak to je trošku problém
I když výsledek odpovídá rovnoběžným, takže asi chyba v tvém zadání.
Pokud je bereš různoběžné, tak nemůžeš vědět, v kolika bodech se protínají, třeba se těch sedm protne v jednom bodě a to je pak úplně jiné počítání, než když se to nestane..
Pokud jde o rovnoběžnou variantu, tak sedm rovnoběžných má mezi sebou a nad sebou a pod sebou osm mezer, které jsou škrtnuté třemi různoběžkami. Což těch osm mezer dělí na 8x4=32 polí. Pod nimi je průsečík těch tří různoběžek, což přidává další dvě části.
Víc asi k tomu nenapíšu..