Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
v bode se musi sestrojit tecna, pak se musi najit pruseciky tecny s osami a vypocitat ten obsah. Vyjde treba obsah jako funkce promenne x_0
A potom je to klasicka uloha na extremy funkce jedne promenne
Staci takove natuknuti?
↑ rasky22:
Robert me predbehl, nez jsem si nacmarala obrazek.
Souhlas s nim. Nezarucim, ze to mam spocteno dobre, pracuji na necem jinam a tak jsem se na to moc nesoustredila, ale z rovnice tecny jsem si nasla pruseciky s osami....jsou vyznaceny v obrazku. Ted bych do rovnice elipsy dosadila misto x x_0 a vypocitala dve hodnoty y_0 (lisi se ve znamenku +-, proto jsou v obrazku zaznaceny dva body dotyku tecny). Tim budes mit obe strany trojuhelnika vyjadrene jen pomoci jedne nezname x_0.
Zapises vztah pro obsah trojuhelnika, ten podle x_0 derivujes a hledas extrem. Tak jen doufam, ze tato cesta vede k cili ;-)
↑ rasky22:
Vychazim z obrazku vyse
Do rce elipsy dosadim x_0 a vyjadrim y_0 nasledovne:
Plochu trojuhelnika diky tomu vyjadrim jen pomoci jedne promenne x_0:
Tohle derivuji podle x_0 (zkus, jestli se dopocitas taky, kdyztak to rozepisu):
Plati, ze . Odtud mas dve reseni
Dosazenim zpet mas ke kazdemu x_0 dve reseni pro y_0, takze celkem 4 body dotyku (coz se diky symetrii elipsy dalo cekat).
↑ Jorica:
klobouk dolů, já jsem neměl čas topočítat. přidal bych ale malý trik
je ekvivalentní problému a to je pro kladná přípustná x_0 ekvivalentní problému
Takže líní derivují funkci ;)
a ti úplně nejlínější ani nederivují, ale malují parabolu , hledají její vrchol (uprostřed mezi kořeny) a odmocňují x-ovou souřadnici kořene
↑ robert.marik:
Hele, a to pises az ted, kdyz jsem to zderivovala? :-) Jinak zdravim ;-)
Ale diky, ze me nepovazujes za linou....jen mozna za natvrdlou :-))))
↑ Jorica:
nojo, když já jsem fakt neměl čas :) Ahoj. R.
↑ robert.marik:
Ahoj, no jo, tak snad priste prijdu z prace jeste pozdeji nez dnes a budes rychlejsi :-)
↑ rasky22:
No vidis, davas pozor :-))) jasan, ze je, ale na derivaci to nastesti nema vliv ;-) Ale dopis si tam tu polovinu.
↑ rasky22:
ani se nedivím, já jsem to ručně nepočítal (lenost)
v limitních polohách a
funkce "uteče do nekonečna" a všude mezi tím je hladká a nabývá nějakých reálných hodnot. Logicky tam tedy někde musí být minimum. A protože stacionární bod an tomto intervalu je jenom x=3, musí to minimum být právě tam. Druhou derivaci v praktických úlohách většinou vůbec nepotřebujeme, protože to, že to je ten správný druh extrému, většinou vyplývá "z logiky věci".
↑ rasky22:
Taky mám problém s tímto příkladem. Pořád si nejsem jistý jak vypadá konečný výsledek. Mohl by to prosím někdo rozepsat.
asi je potreba napsat tu rovnici tecny a vypocitat to.
pri psani te tecny se da vyuzit bud diferencialni pocet jako u kazde jine funkce, nebo (pokud umite) analyticka geometrie kuzelosecek.
klicova slova elipsa a polara vedou v googlu treba na tohle:
http://maths.cz/clanky/analyticka-geome … rimka.html