Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 02. 2011 19:50

Tomaskocz
Reputace:   

Spojité funkce

1) f(x)=signum(x); g(x)=x(1-x^2). Úkolem je najít kde jsou funkce FoG(F po g) a GoF spojité.

a) FoG=sgn(x(1-x^2))
Nakreslil jsem si graf: http://www.wolframalpha.com/input/?i=sg … -x^2%29%29 . Výsledek: Funkce je nespojitá, protože nemá limitu v 0. D(f)=R{0}

b) GoF=sgn(x)*(1-sgn(x)^2)
Zde jsem zjistil, že ať dosadím za "x" cokoliv, vždycky výjde 0. Tzn. že funkce je spojitá pro všechna R tzn. D(f)=R

Chci se zeptat, zda je řešení správné.

#2 28. 02. 2011 19:57 — Editoval claudia (28. 02. 2011 19:59)

claudia
Richard P. Feynman
Reputace:   41 

Re: Spojité funkce

ad a) Pokud dotaz zní, kde je funkce spojitá, je sice konstatování, že v 0 spojitá není, správné, ale zbývá říci, kde spojitá je. A to "D(f)=R{0}" má značit co?

ad b) Být vyučující, ráda bych zdůvodnění, proč je funkce konstatní (rozdělením na případy x<0, x=0, x>0). Že je konstatní funkce spojitá, je pravda.

Pište prosím své dotazy srozumitelně a v TeXu (Detexify). Píšete je jen jednou, ale my je čteme mnohokrát. Čím méně času strávím luštěním vaší otázky, tím více mi zbyde na její zodpovězení.

#3 28. 02. 2011 20:52

Tomaskocz
Reputace:   

a) spojitá je od -nekonečno do 0 s tím, že nula tam nepatří a od 0 do nekonečna ?
b) Jestli myslíte vysvětlení, pokud dosadím x>0 tak funkce sgn mi přiřadí 1, pro x<0 přiřadí -1 a pro x=0 přiřadí 0

#4 28. 02. 2011 22:13 — Editoval claudia (28. 02. 2011 22:13)

claudia
Richard P. Feynman
Reputace:   41 

a) ne, zkus se podívat na jednostranné limity v bodech x=+-1 (zdůvodnit řešením nerovnice x(1-x^2)>0, resp. rovnosti x(1-x^2)=0)
b) to je začátek, dodat, co z toho plyne pro funkční hodnoty složené funkce

Mimochodem, výsledek nestačí uhodnout, výsledek je třeba dokázat :-)

Pište prosím své dotazy srozumitelně a v TeXu (Detexify). Píšete je jen jednou, ale my je čteme mnohokrát. Čím méně času strávím luštěním vaší otázky, tím více mi zbyde na její zodpovězení.

#5 01. 03. 2011 10:28

Tomaskocz
Reputace:   

a)Takže vyšetřil jsem limity pro 1 a -1 zprava i zleva. Pro: 1+ vyšla limita -1. Pro 1- vyšla 1. Pro -1+ vyšla -1. Pro -1- vyšla limita 1. Tzn. že Limita není v bodech 1 a -1 a 0 na Y-ose. To znamená, že tam není teda spojitá? Takže bych řekl, že spojitá je od (-nekoneč ; -1) a (1 ; nekoneč.)

b)Pro limity x>0, x<0 a x=0 výjde vždycky limita dané funkce (sgn(x)*(1-sgn(x)^2))  0.

#6 01. 03. 2011 11:47

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ Tomaskocz:
Máme dány funkce  F(x)=sgn(x); G(x)=x(1-x^2).

Případ b) máš správně. Funkce GoF(x)=sgn(x)*(1-sgn(x)^2)  je konstantně rovna 0 v celém R, tedy je spojitá tamtéž.

Případ a) je o něco složitější, nicméně není nutno jít až na limity:
Jediným bodem nespojitosti funkce F = sgn  je 0, funkce G je spojitá v celém R, takže podle věty o spojitosti složené funkce platí,
že jedinými kandidáty na body nespojitosti  funkce FoG(x) jsou ony body x, v nichž G(x) = 0 , což jsou právě body

(1)                     $w \in \{ 0,  1, -1\}$

Pro libovolný bod (1) zřejmě dále platí:

(2)                           FoG(w) = 0 ,

(3)          pro každé  x splňující  0 <|x - w| < 1   je  |FoG(x)| = 1 .

Z (2) a (3) plyne, že bod w je bodem nespojitosti funkce FoG.

Zápatí