Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 03. 2011 20:09 — Editoval OiBobik (05. 03. 2011 20:15)

OiBobik
Moderátor
Místo: Brno/Praha
Škola: MFF UK Mat. struktury
Pozice: student
Reputace:   82 

Pascal - unity (promìnné, odkazování jedna na druhou...)

Zdravím,
píšu program, který bude do značné míry rozdělen na unity a pár věcem ohledně práce s nimi nerozumím, přičemž se zdá, že nikdo na velkém širém internetu neřeší otázky, které zrovna mě pálí : )) chtěl bych se tedy zeptat:

1) jak přesně bych se měl odkazovat na jednotlivé unity? Nejlépe na příkladu:
Dejme tomu, že mám unitu UnitZasobnik -  zásobník, který je napsán obecně pro nějaká data nespecifikovaného charakteru. Nabízí se možnost vytvořit si unitu UnitData, která bude specifikovat typ Data, do interface unity UnitZasobnik napsat "uses UnitData" a pokud nastane potřeba, zkrátka jenom změnit datový typ v unitě UnitData.
Když teď budu mít program PraceSeZasobnikem, který bude potřebovat zásobník, stačí deklarovat "uses UnitZasobnik" (a program poté využije i UnitData zkrátka proto, že v UnitZasobnik je napsáno "uses UnitData"), nebo musím i do hlavního kódu programu napsat "uses UnitData, UnitZasobnik;"?

2) můžu napsat dvojici unit takovou, že by "jedna využívala druhou"? (tj. mějme Unit1, Unit2, v interface Unit1 je "uses Unit2", v interface Unit2 je "uses Unit1"), nebo se to jakýmsi způsobem "zacyklí"? (podobně, jako nelze napsat dva podprogramy tak, že by jeden využíval druhý - v případě podprogramů je jasné, že by ani nic takového nemohlo fungovat, ale zde si nejsem tak jist...)

3) můžu deklarovat nějaký typ pomocí konstant z jiné unity?
Př: Chtěl bych mít všechny konstanty v unitě UnitConst, abych mohl, pokud vyvstane potřeba, jednoduše a hezky na jednom místě změnit všechny konstanty, mezi nimi i konstantu MaxP. Unita UnitPole mi definuje datový typ "type Pole= array[1..MaxP] of integer", přičemž v interface má napsáno "uses UnitConst;" Bude něco takového fungovat?

Děkuji za případnou odpověď či odkaz na nějaký text s vysvětlením (mně se žádný najít nepodařil).

"The first rule of Tautology Club is the first rule of Tautology Club." [xkcd]

• (téma jako vyřešené označil(a) OiBobik)

#2 06. 03. 2011 18:21

LukasM
Reputace:   193 

Re: Pascal - unity (promìnné, odkazování jedna na druhou...)

↑ OiBobik:
Ačkoli odpovědi znám, musím se na něco zeptat.. Nebylo by rychlejší a pro všechny jednodušší, kdybys to prostě zkusil?

#3 06. 03. 2011 18:36

OiBobik
Moderátor
Místo: Brno/Praha
Škola: MFF UK Mat. struktury
Pozice: student
Reputace:   82 

Re: Pascal - unity (promìnné, odkazování jedna na druhou...)

Jo, je to pravda : )) Napsal jsem to jsem poněkud zbrkle, jakmile jsem to odeslal, hned mi to došlo, ale to už jsem nepřišel na to, kde bych to založené téma zrušil.

"The first rule of Tautology Club is the first rule of Tautology Club." [xkcd]

Zápatí