Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
I důkaz pomocí analytické geometrie je důkazem, pokud je správně, samozřejmě.
Jinou možností by bylo pojmout důkaz "synteticky", tj. bez použití AG.
Situace se odehrává" v obdélníku ACGE se stranami |AE| = a = délka hrany krychle, |AC| = sqrt(2)*a .
Body C, E jsou stejnolehlé podle středu M - stačí zjistit koeficient této stejnolehlosti, k čemuž nám pomůže jistá dvojice
stejnolehlých trojúhelnílů.
Odpověď na otázku, který typ důkazu je od učitele očekáván, by mohla záviset i na látce, kterou aktuálně probíráte.
↑ jira:
Stejnolehlost o středu M a koeficientu k <> 0 je zobrazení, které bodu X přiřadí bod Y tak, aby byla splněna rovnice
(1) Y - M = k*(X - M) .
Její levá a pravá strana jsou vektory.
Jestliže X <> M , pak bod Y leží na přímce, která prochází bodem M a jejíž směrový vektor je X - M.
Skrze tu stejnolehlost je do úlohy lépe vidět, ale není podstatná.
EDIT: Měl bych ještě doplnit, že jsou-li A, B body v prostoru , potom
je totéž, co
.
Dospěl jsem k následujícímu: Na obrázku je řez krychlí. Úsečka AX znázornňuje rovinu AFH. V trojúhelníku AGE jsou AX a ES těžnice, čili se protínají v těžišti ve 2/3 délky.
Trojúhelník AGC je shodným zobrazením podle S, takže M' je obrazem M podle S. Odtud už lze dovodit, že EM, MM', M'C jsou třetiny CE.
Jsem aspoň trochu v obraze?
I když ten obrázek není správně metricky (čtyřúhelník ACGE ve skutečnosti není čtverec), ostatní úvahy a řešení už správné jsou.
Řešení, které napadlo mne, je založeno na faktu, že trojúhelník MAC je podobný s trojúh. MXE (třeba podle věty uu) , při čemž |AC| = 2|EX|.
Nutně proto |MC| = 2|ME|.
Ta stejnolehlost je v tom tak, že
C - M = k (E - M) ,
A - M = k (X - M) ,
tyto rovnice odečteme a tím dostaneme C - A = k (E - X) , z definice bodu X je zřejmé, že k = -2 , tedy C - M = -2 (E - M) ,
odtud |MC| = 2|ME|.
↑ Rumburak:
Dik. Proslo by to moje reseni, jako pozadovany dukaz? Jeste je to potreba asi zapsat nejak formalneji, ze?
↑ jira:
Je to správně (a mělo by to projít) až na jednu nepodařenou formulaci:
Místo věty "Trojúhelník AGC je shodným zobrazením podle S " mělo být řečeno
(X) "Trojúhelník AGC je obrazem trojúhelníka GAE při středové souměrnosti podle S " .
I když z původní formulace lze pochopit myšlenku, věcně je to špatně.
Zobrazení není ten trojúhelník, ale ta středová suměrnost.
Mimochodem: středová souměrnost je zvláštní případ stejnolehlosti, když k = -1
(viz ↑ Rumburak:).
EDIT . Ještě jsem tu opravil jeden svůj překlep ve větě (X) pokud jde o orientaci trojúh. GAE.
Nyní je to správně. Omlouvám se.