Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte, mám tu jednu logickú úlohu:
Je tvrzení pravdivé, či nepravdivé?
Některá tlačítka jsou rackové. Některé vozíky jsou rackové. Některá tlačítka jsou banány. Některé vozíky jsou banány. Z toho plyne, že některé banány jsou rackové.
↑ scirocco: proč by to nebylo pravdivé? některá tlačítka jsou rackové, některá tlačítka jsou banány, jsou některé banány rackové?
(pokud to řeším špatně, omlouvám se)
ale přijde mi logické, odstranit si zbytečný text, který tam je stejně jen, aby nás zmátl a vyjde nám to, co jsem psal výš
↑ scirocco:
Myslím, že je to o prienikoch, či existujú...
Mne vyšlo, že zo zadaných údajov je prienik banánov a rackov neprázdny, a teda je pravda, že niektoré banány sú rackovia.
Podľa textu som normálne farbila prieniky...
↑ mikl3:
No, ak si pozrieme ten Vennov diagram, tak podľa mňa len zo samotných faktov, že
"některá tlačítka jsou rackové" (napr. a, b) a
"některá tlačítka jsou banány " (napr. c, d)
nevyplýva to, že:
"některé banány rackové"
Prienik B R môže byť aj tak prázdny, ako je v tom diagrame. Detto s vozíkmi.
Dana1 napsal(a):
Mne vyšlo, že zo zadaných údajov je prienik banánov a rackov neprázdny, a teda je pravda, že niektoré banány sú rackovia.
Mne práve že vyšiel ten prienik prázdny, teda že môže byť prázdny, viď ten Vennov diagram v skrytom texte môjho prvého príspevku.

↑ mikl3:
No tak si jednoduše napíšeme protipříklad:
Označíme si naše
čtyři racky R1...R4
čtyři vozíky V1...V4
čtyři banány B1...B4
čtyři tlačítka T1...T4
A nyní modelujeme:
T1=R1, T2=R2
V1=R1, V2=R2
T3=B1, T4=B2
V3=B3, V4=B4
Splňuje předpoklady a nemusí splňovat závěr, tedy implikace nepla.
EDIT: Ten Vennův diagram jsem si neotevřel, to jsem přehlédl. To je samozřejmě taky validní protipříklad.

↑ musixx:
Vždyť to je to, o co jsem se snažil : D resp. pokud ta moje vymodelovaná situace splňuje to tvrzení ze zadání, tak se omlouvám, to je chyba (i když já si myslím, že nesplňuje, ať na to koukám, jak na to koukám). Bylo to myšleno jako protipříklad