Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Mám tady tuto slovní úlohu na globální extrémy (pravděpodobně lze řešit i jinak). Žádnou úlohu s hledáním nejbližšího budu k jinému bodu na křivce jsme nedělali ani jsem nikde nic podobného nenašel, proto prosím o radu jak to vypočítat. Jakékoliv pomoci si cením.
Na parabole o rovnici
najděte bod, který je nejblíže bodu [-11; 8]
Děkuji za naznačení řešení, zkusil jsem řešit jak jsme se učili, ovšem jedná se o neuzavřený interval, tudíž si nejsem příliš jist správností řešení:
derivace je : 
ta bude na 99% dobře
najdu stacionární body, tedy:
z toho
Těmito body získám intervaly přičemž pro:

z toho tedy plyne, že funkce má lokální minimum v bodě x0=11,33, tedy f(11,33)=71,94.
Nejbližší body by tedy měl být o souřadnicích (11,33;71,94).
Prosím o kontrolu mého postupu, protože si zdaleka nejsem jist, že jsem postupoval správně, obzvláště co se týče určení stacionárních bodů, nevím jestli se nemusí řešit i jmenovatel té derivace. Taky je mi divné, že mi nevyšlo žádné globální maximum. Předem děkuji za pomoc.
u te derivace ti utekla "dvojka" u clenu (x+11) v citateli, takze tam vyjde jiny polynom a tudiz take jine koreny - vyjde jeden realny a dva komplexne sdruzene. jinak na tom, ze uvedena funkce nebude mit maximum, neni prece nic divneho, kdyz si predstavis, ze vlastne jejim grafem je typove neco pripominajici parabolu y=x^2; zkus si to trosku rozmyslet.

jak odsud plyne
??? A co dosazeni a zkouska, vyjde to???
pokud pri reseni rovnice 
upravime na tvar
je to bohuzel cesta do pekel. Takze nejenom ze je spatne jak psal Plisna ta derivace, ale i ten vypocet stacionarnich bodu.
Derivace je správně, tu dvojku jsem akorát zapomněl dopsat zde, jinak na papíře to mám. Tudíž i úprava je správně, ale z té úpravy kterou jsem udělal výsledek nedostanu, takže jsem si ten vrchní člen derivace upravil takto 

Toto už tedy bude správně, otázka ovšem zní jak se určí extrémy, když jsou dva stacionární body komplexního charakteru? Mám je převést na absolutní hodnotu?
to jelena, to spider:
kdyz se funkce f(x) z #2 zderivuje a upravi, tak v citateli je polynom
. pro nalezeni stacionarnich bodu tedy resime rovnici
, jejiz koreny jsou skutecne ty, ktere spider uvedl v #6, nicmene spatne zapsal rozklad, ten je totiz
. pak uz to vyjde, jak ma.
Takže jsem zjistil, že funkce
má globální minimum v bodě x0=-1, tedy x-ová souřadnice hledaného bodu je -1, a y-ovou souřadnici hledaného bodu dopočtu dosazením -1 do rovnice paraboly, tedy y=6*(-1)-(-1)^2=-7. Hledaný bod na parabole, který je neblíže bodu [-11;8] je tedy [-1;-7].
Stránky: 1