Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 14. 03. 2011 18:49 — Editoval pavelk (14. 03. 2011 19:14)

pavelk
Reputace:   

Vennovy diagramy

Dobry den,
uz par hodin se trapim s Vennovymi diagramy .. na cviceni mi to nedelalo problem ale ted po tydnu jak se na to divam, tak nektere priklady nemuzu vyresit.

Napr tento:
Pro vsechna x [V(x) pak (O(x) v A(x)))]
Pro vsechna x [V(x) pak non(O(x) ^ A(x))]
Pro vsechna x [O(x) pak V(x)]
----
Pro vsechna x [O(x) pak non A(x)]

Proste mam problem s tim, ze nevim jak to mam srafovat (to co srafuji tam nepatri).
Pro 3. radek si reknu dejme tomu toto "V bez O" a srafuji to co je v O ale neni ve V.
Pro prvni radek, kdyz si ale reknu, ze sjednoceni O a A mi da jakoby vysrafovanou osmicku a bez V, tak mi pak uz nevychazi to co na cviceni.
Kdyz si ten radek pro jistotu prevedu takto:
pro vsechna x [V(x) ^ non(O(x) v A(x))] <=> Pro vsechna x [V(x) ^ non O(x) ^ non A(x)]
tak mi vyjde to stejne, tj. vysrafuju uhryznutou osmicku, tak kde delam chybu ?

Dekuji moc za kazdou radu

#2 14. 03. 2011 19:08

claudia
Richard P. Feynman
Reputace:   41 

Re: Vennovy diagramy

Takže co je přesně zadání?

pavelk napsal(a):

Pro 3. radek si reknu dejme tomu toto "V bez O" a srafuji to co je v O ale neni ve V. Pritom kdyz si to prevedu na:
Pro vsechna x [O(x) ^ non V(x)] tak srafuji to co je

Co přesně myslíš tím "když si to převedu"?

Pište prosím své dotazy srozumitelně a v TeXu (Detexify). Píšete je jen jednou, ale my je čteme mnohokrát. Čím méně času strávím luštěním vaší otázky, tím více mi zbyde na její zodpovězení.

#3 14. 03. 2011 19:14

pavelk
Reputace:   

↑ claudia:
To ze si prevedu implikaci na konjunkci, ale ten radek tam nemel byt, nejak jsem ho zapomel umazat .. pardon

#4 14. 03. 2011 19:15 — Editoval syskey (14. 03. 2011 19:15)

syskey
Reputace:   

↑ pavelk:
mozna pomuze
Odkaz

#5 14. 03. 2011 19:22 — Editoval pavelk (14. 03. 2011 19:26)

pavelk
Reputace:   

↑ syskey:
Dekuji, ale bohuzel ve vetsine prikladu se zameruji na reseni rovnic, s tim problem nemam.
Spis mi dela problem pochopit co do ktere mnoziny patri a nepatri podle jazyka PL1, pokud se pracuje s vice mnozinami kde se vyskytuji implikace tj. ciste obecne uvahy.

#6 14. 03. 2011 19:43

claudia
Richard P. Feynman

↑ pavelk:

Výborně. Takže jakým pravidlem převádíš implikaci na konjunkci? :-) Zkoušel sis napsat pravdivostní tabulku?

Pište prosím své dotazy srozumitelně a v TeXu (Detexify). Píšete je jen jednou, ale my je čteme mnohokrát. Čím méně času strávím luštěním vaší otázky, tím více mi zbyde na její zodpovězení.

#7 14. 03. 2011 19:58 — Editoval pavelk (14. 03. 2011 20:03)

pavelk
Reputace:   

↑ claudia:
Ano, tabulku uz jsem videl hodne krat a pamatuji si, ze pokud mame A implikuje B, pak je vyraz nepravdivy je-li A=1 a B=0, jinak je vzdy pravdivy.
Implikaci na konjunkci tedy prevedu takto: A implikuje B <=> A ^ non B a na disjunkci <=> non A v B
EDIT: ted koukam, ze to potrebuje jeste znegovat .. Dekuji :)

#8 14. 03. 2011 20:10

claudia
Richard P. Feynman

Výborně :-) Snažila jsem se naznačit, že když si výrok převedeš na opačný, změní se i diagram :-)

Mimochodem, W|A umí ty Vennovy diagramy kreslit automaticky, pokud potřebuješ pro kontrolu. Stejně tak převádět na ekvivalentní výroky:

http://www.wolframalpha.com/input/?i=O+implies+V

#9 14. 03. 2011 20:17

pavelk
Reputace:   

↑ claudia:
Dekuji mnohokrat, netusil jsem, ze wolfram umi i tohle :)

Zápatí