Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 14. 03. 2011 18:49 — Editoval pavelk (14. 03. 2011 19:14)

pavelk
Reputace:   

Vennovy diagramy

Dobry den,
uz par hodin se trapim s Vennovymi diagramy .. na cviceni mi to nedelalo problem ale ted po tydnu jak se na to divam, tak nektere priklady nemuzu vyresit.

Napr tento:
Pro vsechna x [V(x) pak (O(x) v A(x)))]
Pro vsechna x [V(x) pak non(O(x) ^ A(x))]
Pro vsechna x [O(x) pak V(x)]
----
Pro vsechna x [O(x) pak non A(x)]

Proste mam problem s tim, ze nevim jak to mam srafovat (to co srafuji tam nepatri).
Pro 3. radek si reknu dejme tomu toto "V bez O" a srafuji to co je v O ale neni ve V.
Pro prvni radek, kdyz si ale reknu, ze sjednoceni O a A mi da jakoby vysrafovanou osmicku a bez V, tak mi pak uz nevychazi to co na cviceni.
Kdyz si ten radek pro jistotu prevedu takto:
pro vsechna x [V(x) ^ non(O(x) v A(x))] <=> Pro vsechna x [V(x) ^ non O(x) ^ non A(x)]
tak mi vyjde to stejne, tj. vysrafuju uhryznutou osmicku, tak kde delam chybu ?

Dekuji moc za kazdou radu

#2 14. 03. 2011 19:08

claudia
Richard P. Feynman
Reputace:   41 

Re: Vennovy diagramy

Takže co je přesně zadání?

pavelk napsal(a):

Pro 3. radek si reknu dejme tomu toto "V bez O" a srafuji to co je v O ale neni ve V. Pritom kdyz si to prevedu na:
Pro vsechna x [O(x) ^ non V(x)] tak srafuji to co je

Co přesně myslíš tím "když si to převedu"?

Pište prosím své dotazy srozumitelně a v TeXu (Detexify). Píšete je jen jednou, ale my je čteme mnohokrát. Čím méně času strávím luštěním vaší otázky, tím více mi zbyde na její zodpovězení.

#3 14. 03. 2011 19:14

pavelk
Reputace:   

↑ claudia:
To ze si prevedu implikaci na konjunkci, ale ten radek tam nemel byt, nejak jsem ho zapomel umazat .. pardon

#4 14. 03. 2011 19:15 — Editoval syskey (14. 03. 2011 19:15)

syskey
Reputace:   

↑ pavelk:
mozna pomuze
Odkaz

#5 14. 03. 2011 19:22 — Editoval pavelk (14. 03. 2011 19:26)

pavelk
Reputace:   

↑ syskey:
Dekuji, ale bohuzel ve vetsine prikladu se zameruji na reseni rovnic, s tim problem nemam.
Spis mi dela problem pochopit co do ktere mnoziny patri a nepatri podle jazyka PL1, pokud se pracuje s vice mnozinami kde se vyskytuji implikace tj. ciste obecne uvahy.

#6 14. 03. 2011 19:43

claudia
Richard P. Feynman

↑ pavelk:

Výborně. Takže jakým pravidlem převádíš implikaci na konjunkci? :-) Zkoušel sis napsat pravdivostní tabulku?

Pište prosím své dotazy srozumitelně a v TeXu (Detexify). Píšete je jen jednou, ale my je čteme mnohokrát. Čím méně času strávím luštěním vaší otázky, tím více mi zbyde na její zodpovězení.

#7 14. 03. 2011 19:58 — Editoval pavelk (14. 03. 2011 20:03)

pavelk
Reputace:   

↑ claudia:
Ano, tabulku uz jsem videl hodne krat a pamatuji si, ze pokud mame A implikuje B, pak je vyraz nepravdivy je-li A=1 a B=0, jinak je vzdy pravdivy.
Implikaci na konjunkci tedy prevedu takto: A implikuje B <=> A ^ non B a na disjunkci <=> non A v B
EDIT: ted koukam, ze to potrebuje jeste znegovat .. Dekuji :)

#8 14. 03. 2011 20:10

claudia
Richard P. Feynman

Výborně :-) Snažila jsem se naznačit, že když si výrok převedeš na opačný, změní se i diagram :-)

Mimochodem, W|A umí ty Vennovy diagramy kreslit automaticky, pokud potřebuješ pro kontrolu. Stejně tak převádět na ekvivalentní výroky:

http://www.wolframalpha.com/input/?i=O+implies+V

#9 14. 03. 2011 20:17

pavelk
Reputace:   

↑ claudia:
Dekuji mnohokrat, netusil jsem, ze wolfram umi i tohle :)

Zápatí