Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Jedná se o nekonečno kvadratických funkcí, které mají stejnou parabolu, ale jsou posunuté jak b odě X tak v Y.
a já potřebuji dostat nějakou metodou hodnoty X několika funkcí, tedy nějaký obraz či posloupnost bodů, které mi tu konstantní funkci v libovolném bodě Y protínají, ale je jich tolik, že počítat je zvlášť je dost namáhavé.
↑ BassCi:
Zdravím,
Tvému problému není příliš rozumět, bohužel. Pokud potřebujěš, jak se který kvadratická funkce liší od nějaké konstantní přímky, potom záleží pouze na rozdílu mezi hodnotou členu
v zápisu paraboly (
, kde jsem pro jednoduchost zvolila
),
a hodnotou konstanty v
, obrázek nepříliš názorný.
Nebo potřebuješ sestavit funkci, která spojuje jednotlivé paraboly - například jako spojinici vrcholů? Je nějaká závislost pro umístění parabol? Pro 2 paraboly budeme uvažovat vektor posunutí vrcholů. Pro více parabol to asi bude něco složitějšího, pokud vůběc.
Upřesní, prosím. Například - jak takový problém vznikl? Děkuji.
EDIT: aby nedocházelo k odlišnému značení s následujícím příspěvkem, jsem přeznačila v zápisu paraboly parametry - více korektně - viz další příspěvek od kolegy musixx (děkuji).
Tipl bych si, že "stejná parabola" má znamenat stejný koeficient u x^2 u dvou různých rovnic, vždy tvaru
a hlavní "boj" se bude provádět v úpravě na čtverec.
Máme-li
,
kde
, aby šlo o parabolu, pak to mohu upravovat takto:
,
tedy vrchol této paraboly bude mít souřadnice![kopírovat do textarea $\left[-\frac b{2a};\ c-\frac{b^2}{4a}\right]$](/mathtex/b8/b8b544c26f47c69adba55f6ea6f0e27f.gif)
Mám-li tedy dvě "stejné" paraboly, jen posunuté v x i y (jak to asi chápe BassCi), tedy
a
,
pak jejich posun v x je
a jejich posun v y je
.