Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 03. 2011 20:43

BassCi
Zelenáč
Reputace:   

Kvadratická funkce

Ahoj, mám problém s tím, jak spočítat zbytek kvadratických rovnic v celých číslech, tedy pokud mám funkci a druhou tutéž, ale posunutou, tak jak vypočíst ten doplněk, aniž bych to musel počítat u každé zvlášť?

#2 30. 03. 2011 20:45

Phate
Reputace:   99 

Re: Kvadratická funkce

mohl by jsi dat zadani prikladu? moc nerozumim zadani

Vykonávat věc, které se bojíme, je první krok k úspěchu.

#3 31. 03. 2011 20:04

BassCi
Zelenáč
Reputace:   

Jedná se o nekonečno kvadratických funkcí, které mají stejnou parabolu, ale jsou posunuté jak b odě X tak v Y.
a já potřebuji dostat nějakou metodou hodnoty X několika funkcí, tedy nějaký obraz či posloupnost bodů, které mi tu konstantní funkci v libovolném bodě Y protínají, ale je jich tolik, že počítat je zvlášť je dost namáhavé.

#4 01. 04. 2011 09:50 — Editoval jelena (01. 04. 2011 11:52)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ BassCi:

Zdravím,

Tvému problému není příliš rozumět, bohužel. Pokud potřebujěš, jak se který kvadratická funkce liší od nějaké konstantní přímky, potom záleží pouze na rozdílu mezi hodnotou členu $n$ v zápisu paraboly ($y=ax^2+bx+c$, kde jsem pro jednoduchost zvolila $a=1$), $f(x)=(x+m)^2+n$ a hodnotou konstanty v $g(x)=q$, obrázek nepříliš názorný.

Nebo potřebuješ sestavit funkci, která spojuje jednotlivé paraboly - například jako spojinici vrcholů? Je nějaká závislost pro umístění parabol? Pro 2 paraboly budeme uvažovat vektor posunutí vrcholů. Pro více parabol to asi bude něco složitějšího, pokud vůběc.

Upřesní, prosím. Například - jak takový problém vznikl? Děkuji.

EDIT: aby nedocházelo k odlišnému značení s následujícím příspěvkem, jsem přeznačila v zápisu paraboly parametry - více korektně - viz další příspěvek od kolegy musixx (děkuji).

#5 01. 04. 2011 11:39 — Editoval musixx (01. 04. 2011 11:41)

musixx
Místo: Brno
Reputace:   45 

Tipl bych si, že "stejná parabola" má znamenat stejný koeficient u x^2 u dvou různých rovnic, vždy tvaru
$y=ax^2+bx+c$
a hlavní "boj" se bude provádět v úpravě na čtverec.

Máme-li
$y=ax^2+bx+c$,
kde $a\neq0$, aby šlo o parabolu, pak to mohu upravovat takto:
$y=a\left(x+\frac b{2a}\right)^2+\left(c-\frac{b^2}{4a}\right)$,
tedy vrchol této paraboly bude mít souřadnice
$\left[-\frac b{2a};\ c-\frac{b^2}{4a}\right]$

Mám-li tedy dvě "stejné" paraboly, jen posunuté v x i y (jak to asi chápe BassCi), tedy
$y_1=ax^2+b_1x+c_1$
a
$y_2=ax^2+b_2x+c_2$,
pak jejich posun v x je $\frac{b_2-b_1}{2a}$ a jejich posun v y je $c_2-c_1-\frac{b_2^2-b_1^2}{4a}$.

#6 01. 04. 2011 11:47 Příspěvek uživatele jelena byl skryt uživatelem jelena. Důvod: upřesnila jsem důvod EDITu v předchozím příspěvku

#7 11. 04. 2011 07:09

BassCi
Zelenáč
Reputace:   

rovnice odpovídají, avšak nyní nemohu přijít na to, jakým způsobem to začlenit, ale snad to dnes vyjde ;), díky

Zápatí