Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Na netu jsem našel příklad: -2x(nadruhou)+8x-4=0 a v zadání je, že x1 a x2 mají řešit podle Vietových vzorců. Výsledek mám, ale musel jsem to vypočítat normálně podle diskriminantu, protože podle Vietových vzorců prostě nelze intuitivně dojít k výsledku, narozdíl od příkladu
x(nadruhou)-5x+6, který je nad tím příkladem. Pokud existuje zkusob řešení toho příkladu podle Vietových vzorců, tak sem prosím napište. Děkuji.
JJ jsem. Výsledek mám, ale právě v takovýchle příkladech by měli výsledky vyjít tak, aby šli intuitivně najít. Jako x1+x2=5 x1x2=6, tady nad tím nemusíš přemýšlet, ale v támte rovnici to nejde a musel jsem přes diskriminant. Píšu to sem s tím, jestli to nemá nějaký způsob řešení pomocí Vietových vzorců, který mně uniká.
↑ Hanis: děkuji, pozdrav :-)
↑ Faydrien:
zřejmě se myslí použití úpravy na čtverec:

Něco v tomto smyslu? Děkuji.
↑ Faydrien:
No Vietovými vzorci to skutečně nevychází hezky, ale je ještě jeden "trik" - a to doplnění na čtverec

Edit: Tak Jelena byla rychlejší. :-)