Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Imho to ide, ale neviem určiť pri všetkých. Či je množina všetkých rekurzívnych funkcií ekvivaletná množine rekurzívnych, ktoré sa dajú previesť. Veľmi som sa s tým nestretol, že by sa počítalo bez rekurzie, pretože by si musel potom dokazovať, že postup použitý bez rekurzie je korektný, lebo každá rekurzívna funkcia sa pri zápise do nerekurzívneho stavu prevádza inak. Napr:
kde m je m-tá derivácia a m<=n by si vypočítal danú deriváciu ako
Obdobne by sa to dalo robiť s rôznymi jednoduchými goniometrickými funkciami, no pri arcus funkciach prípadne súčinoch a podieloch by sa ti n-tá derivácia začala správať naozaj rekurzívne a vymyslieť nerekurzívnu funkciu ekvivalentnú k n-tej derivácií by zabralo viac času. Toť môj názor.
↑ byk7:mňa sa nepýtaj ja som to nevymyslel,ale myslím,že by to nemalo byť zložité ukázať,že ak ntá derivácia existuje tak sa dá tak počítať ak neexistuje tak limita môže existovať

↑ byk7:
První derivace je pro malá h přibližně rovna
Druhá derivace
Mohl bych pokračovat dále, ale myslím, že už zde se zobecnění nabízí. Stačí tam přidat limitu
a dokázat, že uhodnutý vzorec skutečně platí.