Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 14. 04. 2011 18:19

Mythic
Reputace:   

vektory

Dobrý den,
jen takový dotaz. (Nic nepočítejte, jen teorie). Udám příklad abych ukázal co vlastně myslím.

Mám zadané souřadnice 4bodů, ze kterých podle zadání odečtu 2vektory z nichž jeden má všechny souřadnice vyjádřené čísli např. u=(1,4,5) a ten druhý má jednu souřadnici číslem a ostatní dvě pomocí parametru. např. v=(5, x-2, x). Nicméně podotýkám, že se mi nejedná o tyto dva konkrétní vektory. Zajímalo by mě, jestli v takovémto podobném případu lze vždy najít x tak, aby byly dané vektory lineárně závislé?

Dostal jsem podobný příklad v písemce (přímky těchto vektorů měly být různoběžné) a tak jsem jsem řešil přes lineární závislost s tím, že dojdu k R méně to jedno x, které vyřeším. Nejprve jsem určil poměr K podle kterého jsou vektory podobné a do tohoto poměru jsem uvrhl i zbylé dvě souřadnice vyjádřené podle písmenek. Když jsem je dopočetl x z druhé souřadnice mi vyšlo různé od x z třetí souřadnice.

Doma jsem se nad tím ještě zamýšlel a pokusil jsem se řešit přes soustavu dvou rovnic (neznámé k, x ) z druhé a třetí souřadnice. Celkem pěkně a racionálně to vyšlo, nicméně když jsem porovnal s K, které vyjde z první souřadnice, tak byly různé. :D

A jestli se ptám na 1+1, tak se hluboce omlouvám, ale byl jsem 6týdnů nemocný a v tomto týdnu už dopisuji 3písemku a jde mi z toho hlava kolem.

• (téma jako vyřešené označil(a) Dana1)

#2 14. 04. 2011 18:24

Phate
Reputace:   99 

Re: vektory

obecne to urcite nejde, protoze pokud by byly linearne zavisle, pak je nejake k, kterym bys musel vynasobit vsechny tri ty souradnice, abys dostal ten druhej vektor, ale to k celkem lehce urcis, protoze u jednoho vektoru znas 3 souradnice, u jednoho jen 1, z toho zjistis k. Pak ti zbydou pro ty dalsi dve souradnice dve rovnice o jedne nezname a pokud vektory jsou lin. zavisle, pak tyto rovnice budou davat smysl. Napr v tvem pripade, mas, ze k=5, takze pak ty dve dalsi rovnice pro dve nezname, aby platila zavislost vektoru jsou: $20=x-2\\25=x$, coz se da celkem lehce prohlednout, ze neplati.

Vykonávat věc, které se bojíme, je první krok k úspěchu.

#3 14. 04. 2011 18:41

Mythic
Reputace:   

Re: vektory

Ok, pak byla tedy má původni úvaha správna.

Když jsem o tom víc přemýšlel srovnával jsem prostor s rovinou. Kdyby podobná úloha byla zadaná v rovině u=(1,2) v=(2,2-x) , tak vzdy nejake takove x, aby to platilo lze najit (v tomto pripade -2). Jen jsem si nedovedl představit, jak se přímka bude v prostoru hýbat v případě, že budeme to x měnit. V rovine se proste meni jeji smernice a da se to celkem jednoduse predstavit, v prostoru to je asi o neco slozitejsi. A situace ze takto zadane vektory nebudou linearni tedy muze jednoduse nastat.

Zápatí