Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 04. 2011 15:16

kt5
Reputace:   

Souřadnice v prostoru

Ahoj,
narazila jsem na příklad, ve kterém se po mě chce, abych zobrazila bod v prostoru. Vím, že je to jednoduché, ale nevím, jak na to... Když mám zobrazit třeba bod A(1,2,3) do kartézské soustavy souřadnic Oxyz. (osy pojmenovávám o shora  z, x, y). Děkuju moc za pomoc.

• (téma jako vyřešené označil(a) Dana1)

#2 16. 04. 2011 15:39

Mythic
Reputace:   

Re: Souřadnice v prostoru

osy se pojmenovávají přesně tak jak jsou zde: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/97/Prostorova_kartezska_soustava_souradnic.svg/500px-Prostorova_kartezska_soustava_souradnic.svg.png Někde se můžeš setkat s jejich prohození - svislá je Z, vodorovná Y a ta třetí X.

Vynést zvolený bod není vůbec těžké. Je několik postupů podle roviny, kterou začínáš. Např:
1) vyneses souradnice pomocneho bodu A1[1,2] - to predpokladam umis.
2) vedes z bodu A1 rovnobezku z osou Z a vzdalenosti 3j.d. ->
3) bod A

#3 16. 04. 2011 21:03

hradecek
Pozice: Student
Reputace:   25 
Web

mne sa zdá, že os z by mala byť o 1/2 zmenšená nie ?

Netrápte sa nad svojimi problémami s matematikou, môžem vás uistiť, že tie moje sú ešte väčšie. ~~Albert Einstein~~
Jak spozná člověk, že není pitomec ? - Moudrý člověk to nepozná nikdy a blbci je to jedno. ~~Jak přicházejí básnici o iluze~~
Někteří lidi se nikdy nezmění. Anebo se rychle změní a pak se zase rychle změní nazpátek. ~~Homer Simpson~~

#4 17. 04. 2011 23:08

Mythic
Reputace:   

pokud mluvime o gemoetrii v prostoru, tak ano a vpodstate i tady to muzes udelat... ae uprime receno by si z toho brzo zesilel kdyby si mel kazdy bod prepocitavat o polovinu... bezne se to nedela ;-)

#5 18. 04. 2011 01:18

VojtechSejkora
Reputace:   

↑ hradecek:
a ještě jedna technická... ono osi jsou totiž poloúsečky, tedy se celkem těžko zkracují... a není pravdě že o polovinu, to platí jen pokud je pod úhlem 45° jinak se to nějak přepočítává... ale jak to už nevím

Zápatí