Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 04. 2011 15:16

kt5
Reputace:   

Souřadnice v prostoru

Ahoj,
narazila jsem na příklad, ve kterém se po mě chce, abych zobrazila bod v prostoru. Vím, že je to jednoduché, ale nevím, jak na to... Když mám zobrazit třeba bod A(1,2,3) do kartézské soustavy souřadnic Oxyz. (osy pojmenovávám o shora  z, x, y). Děkuju moc za pomoc.

• (téma jako vyřešené označil(a) Dana1)

#2 16. 04. 2011 15:39

Mythic
Reputace:   

Re: Souřadnice v prostoru

osy se pojmenovávají přesně tak jak jsou zde: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/97/Prostorova_kartezska_soustava_souradnic.svg/500px-Prostorova_kartezska_soustava_souradnic.svg.png Někde se můžeš setkat s jejich prohození - svislá je Z, vodorovná Y a ta třetí X.

Vynést zvolený bod není vůbec těžké. Je několik postupů podle roviny, kterou začínáš. Např:
1) vyneses souradnice pomocneho bodu A1[1,2] - to predpokladam umis.
2) vedes z bodu A1 rovnobezku z osou Z a vzdalenosti 3j.d. ->
3) bod A

#3 16. 04. 2011 21:03

hradecek
Pozice: Student
Reputace:   25 
Web

mne sa zdá, že os z by mala byť o 1/2 zmenšená nie ?

Netrápte sa nad svojimi problémami s matematikou, môžem vás uistiť, že tie moje sú ešte väčšie. ~~Albert Einstein~~
Jak spozná člověk, že není pitomec ? - Moudrý člověk to nepozná nikdy a blbci je to jedno. ~~Jak přicházejí básnici o iluze~~
Někteří lidi se nikdy nezmění. Anebo se rychle změní a pak se zase rychle změní nazpátek. ~~Homer Simpson~~

#4 17. 04. 2011 23:08

Mythic
Reputace:   

pokud mluvime o gemoetrii v prostoru, tak ano a vpodstate i tady to muzes udelat... ae uprime receno by si z toho brzo zesilel kdyby si mel kazdy bod prepocitavat o polovinu... bezne se to nedela ;-)

#5 18. 04. 2011 01:18

VojtechSejkora
Reputace:   

↑ hradecek:
a ještě jedna technická... ono osi jsou totiž poloúsečky, tedy se celkem těžko zkracují... a není pravdě že o polovinu, to platí jen pokud je pod úhlem 45° jinak se to nějak přepočítává... ale jak to už nevím

Zápatí