Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 04. 2011 19:39

Rolf
Reputace:   -1 

měření tepla

Koupací vana je naplněna 40 l vody o teplotě 60 °C. Kolik vody o teplotě 10°C musíme do vany přilít, aby výsledná teplota vody byla 40 °C?prosím vás,jakým vzorcem získám výsledek??

#2 18. 04. 2011 20:18 — Editoval mikl3 (18. 04. 2011 20:34)

mikl3
Škola: FS ČVUT (12-16, TZSI, Bc.)
Pozice: Studuji magisterske
Reputace:   78 

Re: měření tepla

↑ Rolf: kalorimetrickou rovnicí ve tvaru $Q_1=Q_2$ $Q_1$ je teplo odevzdané horkou vodou a $Q_2$ je přijaté studenější
když to rozepíšeme $m_1 c \Delta T_1=m_2 c \Delta T_2$ my chceme $m_2$ ($c$ se nám "požere" - jde o vodu)
$m_2=\frac{m_1 (t_1-t_2)}{(t_2-t_1)}$ kde $t_1$ je počáteční teplota a $t_2$ je konečná

jsem nějak zmaten, ale snad to mám dobře

#3 18. 04. 2011 21:23

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

↑ Rolf:
$m_1c(t_1-t)=m_2c(t-t_2)$
t výsledná teplota
t_1 počáteční teplota ve vaně
t_2 teplota přilévané vody

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#4 19. 04. 2011 00:21

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ zdenek1:

Zdravím :-)

nekomentováním příspěvku kolegů nepodporuješ rozvoj kolegů (a potom aby se člověk udřel na poli fyzikálních úloh i jinde :-)

↑ mikl3:

pouze trochu nedůsledné označení teplot (počáteční teplota horké medium, počáteční teplota studené medium a rovnovážná teplota - tedy 3 označení teplot, jak má vážený kolega Zdeněk). Jinak v pořádku, děkuji.

Ještě prozradím, že ta kniha s kosmem je asi "Přehled středoškolské fyziky" od E. Svobody a kol.

Zdravím.

#5 19. 04. 2011 06:04

mikl3

↑ jelena: jo, o tom mírně zavádějícím označení jsem věděl, ale pojal jsem to tak, jak to tam je :)

#6 19. 04. 2011 07:52

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

↑ jelena:
Tak jsem provedl pokus a dal oznámkovat Mikl3-ovu práci známé, která učí fyziku na gymplu. Její hodnocení bylo "Za čtyři."
A přesně tohle ale já nechci dělat.
mikl3 věnuje svůj volný čas pomoci jiným lidem a mě připadá nevhodné hodnotit jeho práci.
Přece mu nemůžu napsat "Je to celý blbě, teda až na vztahy pro výpočet tepla, kalorimetrická rovnice je špatně sestavená i pak upravená. Výsledek $m_2=-m_1$ je naprostý nesmysl."

Tohle ode mě čekáš?

:-)

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#7 19. 04. 2011 17:00

jelena
Jelena

↑ zdenek1:

Od Tebe očekávám samozřejmě daleko více :-)

V žádném případě není nutné, abys kolegu(y) známkoval nebo jinak hodnotil, ale abys citlivě položeným dotazem zjistil, zda se kolega jen překlepl nebo skutečně mu zůstává zákon zachování utajen.

Potom by bylo třeba setrvat s kolegou v přátelské debatě nad problémem.

Jinak se nám (byť v dobrém úmyslu) potuluji doporučení chybná, neefektivní a jinak nedůstojná býti umísťovana na takto vysoce hodnocený virtuální plácek. Navíc kolega Mikl3 si zaslouží, aby jeho rozvoji a odstranění drobných nepřesností bylo věnováno.

Škoda, že nemám čas ani potenciál na organizaci sociologického průzkumu důvodů a cílů působení na takovémto fóru, nevěděli byste o někom, kdo by to provédl? Děkuji.

Zdravím :-)

#8 19. 04. 2011 17:57

mikl3

↑ jelena: a ↑ zdenek1:
děkuji vám velice, nyní už se mi tolik nezdá, že jsem kokot, jen pako
chápu, že se může zdát, že se pořád jen vymlouvám, ale jsem opravdu přepracovaný, já neznám odpočinek, když mohu něco dělám, ale když dělám hodně hlavou po delší dobu, tak jsem pak mimo (další smích:), i když se můžete zasmát, že do práce ještě nechodím
kalorimetrické rovnice jsem už sestavoval a počítal v tom bych problém neviděl, označil jsem teploty tak, jak by to slovně říct šlo, ale chápu, že fakticky to není dobře, k té úpravě - napsal jsem v latexu do dolarů rovnici, pak jsem se to snažil vyjádřit a asi mi to ujelo, dřív jsem si to psal na papír a třeba třikrát jsem se podíval, abych tazateli neuškodil, ale když upravuji $m_1c(t_1-t)=m_2c(t-t_2)$, tak dělím $c(...)$ a $c$ se mi zkrátí
asi jste tedy mysleli (či myslel/a) to chybné vyjádření teplot

k tomu celku

... zůstává zákon zachování utajen

, nejsem zdaleka takový matematik, fyzik, chemik atp. jako ostatní, jsem student gymnázia, samozřejmě bych byl rád, kdyby mi někdo, pokud udělám chyby, slušnou formou řekl a třeba rozšířil obzory, ale nesmí se na mé vědomosti pohlížet jako odpad, to by pak sem psal jen jeden člověk - nejlepší matematik

snad to vyznělo kladně, jako od vás

#9 19. 04. 2011 20:58

jelena
Jelena

↑ mikl3:

Děkuji, sice tomu Tvému sebehodnocení nerozumím (stupnice je mi utajena), ale navazovala jsem na dřívější prosbu pro kolegu Zdeňka.

2 momenty:

1) umístěním nového příspěvku bez komentáře se mlží směrem k autorovi dotazu - jak se má rozhodnout, co více odpovídá jeho zadání.

2) považují za přínos debatu nad řešením s vámi, kdo odpovídá (byť s nějakou nepřesnosti). A na žádné vědomosti nepohlížím tak, jak jsi označil. Naopak velmi si vážím ochoty odpovídat.

Proto je velmi žádoucí, aby taková vážena fyzikální a matematická autorita, jako je kolega Zdeněk, se vám věnoval. Ale to je samozřejmě jen a jen na autoritě :-) A velmi děkuji, když si čas najde.

opakuji, co jsem napsal(a):

kolega Mikl3 si zaslouží, aby jeho rozvoji a odstranění drobných nepřesností bylo věnováno.

Jinak připomenu jedno z doporučení pro odpověď, snad bude užitečné.

Ohledně únavy - není to dobré, odpočívej si (zejména, když víš, co únavu vyvolává).

---------------
k úloze - považovala bych to za překlep nebo za nepozornost při určení všech teplot, co v zadání jsou. Případně tak se dá řešit také, potom možna teploty jsou lépe vidět.

Zdravím.

Zápatí