Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
1. V afinním prostoru (X, V ) dimense 2 je dán souřadnicový systém (O,B), souřadnice jsou myšleny vždy vzhledem k tomuto systému. Najděte matici afinního zobrazení (v homogenních souřadnicích) rotace o úhel 3 kolem bodu (1,−1). Najděte obraz bodu (−1, 2) v tomto zobrazení.
2. V afinním prostoru (X, V ) dimense 3 je dán souřadnicový systém (O,B), souřadnice jsou myšleny vždy vzhledem k tomuto systému. Najděte matici afinního zobrazení (v homogenních souřadnicích), které transformuje počátek do bodu (1, 2, 3), bod se souřadnicemi (1, 0, 0) na bod se souřadnicemi (2, 4, 5), bod se souřadnicemi (0, 1, 0) na bod se souřadnicemi (−1, 3, 2) a bod se souřadnicemi (0, 0, 1) na bod se souřadnicemi (2, 1, 0).
3. Najděte obraz přímky {(2, 1, 1) + t(−1, 2,−1); t 2 R} v zobrazení definovaném v bodě 2.
Děkuji, vůbec nevím, jak na to
Edit: neco jsem spocital. Vyslo:
2.
( 1 -2 1 1 )
( 2 1 -1 2 )
( 2 -1 -3 3 )
( 0 0 0 1 )
3. jako {(2,6,3)+t(-5,3,2)} ?
taky to řešim... ta dvojka mi vyšla stejně, u jedničky si nevim rady a u tý trojky sem moc nepobral co s tím, že zobrazení je defnováno v bodě 2 :)
EDIT: mohl bys prosím postnout to řešení trojky, nebo aspoň odkázat na nějakou literaturu podle který to řešit? díky
↑ Green333:
JE to jednoduché - bod 2 je matice zobrazení v úloze 2. Tedy oba vektory vynásobíš tou maticí a máš výsledek.
Muzes prosim napsat, jak jsi postupoval u te 2? Diky moc :)
A vysvetleni te 1 je hezky popsano tady - http://petr.olsak.net/bilin/afinita4.pdf, slajd 14.
↑ Berzeger:
Ruku do ohně bych za to nedal, ale myslim, že to tak má být... jinak jako počátek jsem opravdu bral bod[0,0,0]